Агенцията по храните започва акция за негодни храни


Агенцията по храните започва акция за негодни храни
Снимка:

395

Агенцията по храните започва проверки в магазините за хранителни стоки, след като тези дни над 1 тон месо с изтекъл срок на годност беше открито в обект на голяма търговска верига.

Всички продукти в търговския обект, които по някаква причина са негодни за консумация трябва своевременно да се свалят от щанда, да се съхраняват в съответните помещения, най-често в хладилник и да носят надпис "негодно за човешка консумация" и те трябва да се евакуират на определени интервали от време, за което търговските обекти имат договори с екарисажите, обясни тази сутрин в ефира на БНР д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните" в агенцията.

По думите му в закона няма точно фиксиран срок, в който развалените храни да се извозват за унищожение към екарисажа, но всеки търговски обект трябва да определи кога да става това извозване.

Кулински посочи още, че в последно време от Агенцията по храните не са засичали негодни храни, които след препакетиране се предлагат отново на щанда.

Санкциите за храни с изтекъл срок на годност са едни от най-високите и това е едно от грубите нарушения, които ние установяваме. По придружителните документи ние много лесно разбираме кога е дошла тази храна и какъв срок на годност й е дал производителят, допълни той.

Проверките ще се извършат във всички магазини: и големи и малки. Разумният срок за това е един месец. Ще вкараме повече ресурс, за да обхванем всички обекти, каза още Кулински.

 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички