Браншова организация подкрепи падането на категоризацията на заведенията


Браншова организация подкрепи падането на категоризацията на заведенията
Снимка:

549

Сдружението на заведенията в България подкрепи планираното отпадане на категоризацията на заведенията за хранене, предаде КРОСС. Според хората от бранша категоризацията е отживелица и клиентите по никакъв начин не се влияят от нея.

Тиражираното в медиите мнение, че отмяната на категоризацията ще намали контрола на заведенията за хранене е напълно безпочвено, заявяват от Сдружението. Според позицията му заведенията за хранене не са по-различни от търговските дружества и не трябва да подлежат на по-строг контрол от тях. Отмяната на категоризацията ще премахне и неравенството между заведения за хранене с до 12 места и тези с повече от 12. Двата вида заведения се контролират от Агенция по храните, която има достатъчно правомощия и компетенции да инспектира предлаганата храна - единственото специфично в този бизнес модел, за разлика от други видове бизнеси.

От Сдружението подчертаха и проблема с различното ДДС при изхранване и развлечение в хотелите и извън тях. Хотелите на практика са облагодетелствани с ДДС в размер на 9%, което поставя самостоятелните обекти за хранене и развлечения в неконкурентна среда спрямо обектите предлагащи нощувка. Пакетът „ол инклузив", както и всяка комбинация на нощувка с услуга хранене, на закуска, обяд или вечеря, който се предлага масово, поставя заведенията в съседство в невъзможност да предложат цени, конкурентни на тези на хотелиерите, казват от бранша. Членовете на сдружението очакват ДДС за самостоятелните заведенията да се уеднакви с това за услугите по изхранване и забавление в обектите предлагащи нощувка.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички