Български вина взеха Златни медали от Mundus Vini 2012


Български вина взеха Златни медали от Mundus Vini 2012
Снимка:

7613

Пореден повод за гордост за любителите на качествените вина и енолозите в България.

Двете български вина Domaine Peshtera и Villa Yambol, които в края на юли донесоха редица световни отличия за страната ни от International Wine and Spirit Competition в Лондон, вчера се завърнаха със Злато и Сребро от най-престижния международен конкурс за вино - Mundus Vini. Той се провежда за 12-ти пореден път в Германия, като и тази година домакин е градът Нойщат ан дер Вайнщрасе, който в превод означава „Нов град на Пътя на Виното“. Печелейки първите места в международни класации, българските вина влизат в достойна конкуренция с десетки хиляди наши и вина от цял свят, повечето от които с цени в пъти по-висока от тяхната. 

Domaine Peshtera и Villa Yambol успешно извървяха този път на виното, като се наредиха на челни позиции сред няколко хиляди конкуренти от стотици страни по света. Златен медал в надпреварата получи Domaine Peshtera, реколта 2011 г. от сорта Мерло. То се открои сред останалите вина с плътния си рубинено-червен цвят и подчертано плодовия си аромат на зряла череша и горски плодове. Именно тези два компонента бяха оценени високо от журито, като в графа „Аромати” те поставиха оценки 6 за „червена боровинка” и 4,3 за „череша”. „Хармонията“ бе също един от най-силните отличителни белези на „златното вино“.

„Невиждан успех за българско вино и то толкова младо”, коментират родни винени експерти. „Поздравления за успеха на виното Ви! Нашите експерти го отличиха за изключителното му качество, след проведена сляпа дегустация през август/септември по Строгите правила на OIV (Международната организация по лозарство и винарство) в Париж” – казват в лично поздравление до Винпром Пещера, дългогодишен лидер в производството на вина и високоалкохолни напитки у нас, организаторите на конкурса Mundus Vini 2012 г.

Оценяването на вината, явили се на конкурса а Mundus Vini 2012, са извършени посредством „слепи дегустации“ на повече от 300 международни енолози, анализатори и търговци на вино, сомелиери, ресторантьори и винени журналисти. Конкурсът се провежда всяка година под стриктните строги правила на Международната организация по лозарство и винарство.

Това е поредното престижно високо отличие и за двете вина, които винените експерти могат спокойно да определят като най-успешните на пазара. И двете бяха пуснати през 2011 година, а вече имат десетки медали и отличия от международни дегустации и световни конкурси, с което задминават множество наложени и далеч по-скъпи родни марки. Малка част от успехите им са признати от десетки хиляди енолози, журирали на International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards (DWWA) и редица други.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички