Цената на хляба пада през следващите месеци


Цената на хляба пада през следващите месеци
Снимка:

417

Възможно е леко поевтиняване на хляба през следващите 3-4 месеца. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в сутрешния блок на БНТ. Понижението ще се отчете чак тогава, тъй като през първите 2 или 3 месеца след приключване на жътвата пшеницата от новата реколта не може да се използва за консумация. Спадът в цената на насъщния ще зависи от стойността на пшеницата на международните пазари, която най-вероятно ще се движи нагоре, прогнозира Греков. Междувременно стана ясно, че тази година ще бъдат изплатени около 20-30% от евросубсидиите на производителите на зеленчуци.

По думите на Греков настоящата година е била изключително добра за зърнопроизводителите, които са регистрирали добив на по-голямо от очакваното количество зърно. То възлиза на между 4,6 и 4,7 млн. тона, което е рекорд за последните 8 години.

Министърът подчерта, че е важно в актуализацията на бюджета да се включат средствата, необходими за изплащането на европейските субсидии за земеделските производители. "Европейските субсидии първо се изплащат от нашия бюджет, а след това се възстановяват от ЕК. Цялата необходима сума за изплащането на европейските субсидии е 558 млн. евро или над 1 млрд. лева. Идеята ни е да изплатим през тази година 20-30 до 50% от тази сума. Това са 200-300 до 500 милиона лева", каза Греков.

В актуализацията на бюджета са предвидени 11,5 млн. лева за подпомагане на тютюнопроизводителите и 3,5 млн. лв. за производителите на зеленчуци. Преди дни стана ясно, че изплащането на субсидиите на зеленчукопроизводителите ще стане на два транша, като ще започне от 16 октомври.

Греков за пореден път подчерта, че през тази година ще се направи искане до Европейската комисия за намаляване на акциза на горивото, използвано за земеделски цели. Ако искането на България бъде одобрено, необходимите за това 70 млн. лева ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година.

Общото количество на реколтата от зърно до момента е 4,716 млн. тона от 11,7 млн.декара. Средният добив е 428 килограма от декар. Въпреки че продукцията е с високо качество, цените спрямо миналата година за тон пшеница са паднали с около 40%, което води до финансови затруднения на производителите. До две седмици ще започне жътвата на слънчоглед, а след това и на царевица.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички