Четири мита за здравословното хранене


Четири мита за здравословното хранене
Снимка:

54399

Мит: Причината за хроничните заболявания е замърсената околна среда (а не нездравословното хранене).

Реалност: Замърсената околна среда е действително една от причините за хроничните заболявания. Основната причина за тях обаче е в неправилно приготвената храна – във вряла вода, на висока температура, изпържена или изпечена в мазнина. При неправилно приготвената храна се губят органолептичните й свойства – цвят, форма, мирис, вкус, както и нейната питателност. Неправилно приготвената храна способства развитието не само на хронични, но и на доста по-сериозни заболявания (рак, инфаркт, инсулт, атеросклероза и др).

Мит: Храната винаги трябва да се приготвя във вода и мазнина (дори малко). Няма готвене без вода.

Реалност: Врялата вода унищожава средно 90% от полезните свойства на храната – витамини, минерали, протеини. От желязото например се запазват само 5%. Понеже полезните свойства на храната при готвене с вода силно намаляват, ние изпитваме необходимост от все повече и повече храна. Непрекъснато  се храним и непрекъснато сме гладни.

Също така, врялата вода унищожава цвета, формата, вкуса и мириса на храната. За да си ги набавим, добавяме подправки, включително много сол (а, както знаем, в големи количества солта е вредна за здравето).  

Вкусът на месото и рибата например трябва да идват от самото месо и риба, а не от мазнината, в която се приготвят. Свръхнагрятата мазнина отделя акролеин – съставка с кафяв цвят и неприятна миризма, която е силно канцерогенна.

Zepter препоръчва да се готви без вода (тя извлича питателните съставки на храната) и без мазнина (за да няма излишни калории и холестерол).

Мит: Няма значение в какви съдове приготвяме храната, стига тя да е вкусна.

Реалност: Керамиката е много красива, но не се нагрява равномерно и задържа мазнини. В стъкло се готви лесно, но храната загаря...Дали и какви ценни съставки на храната са запазват при готвене зависи от това какви съдове използваме. Храната може да бъде нездравословна и поради приготвянето й в готварски съдове с ниско качество – от стъкло, алуминий, стомана, емайл, алпака или с незалепващо покритие. В тях храната загаря лесно. Те се окисляват и ръждясват, променят цвета си, а някои отключват и алергии. Незалепващите покрития са и канцерогенни.

Мит: Здравословното хранене зависи от качеството на продуктите за готвене.

Реалност: В днешно време е трудно да сме сигурни в произхода на един хранителен продукт - от посяването на семето, през отглеждането му, до купуването му. Готвенето с продукти, чиито произход не знаем, в съдове на Zepter, със сигурност няма да има същите резултати както при готвене с био продуктите на нашите родители. Резултатите обаче при приготвяне на храна с еднакъв произход са 100% различни при готвене в съдовете на Zepter заради недобавянето на мазнина, вода и сол и заради патентованите технологии на компанията, които запазват вкусовите и полезни качества на храната. А сред тях са патентованото тройно акутермично дъно (направено от лек метал с 3 слоя: неразрушимо, компактно, не се деформира при употреба; за всякакви източници на нагряване, включително индукционни котлони) и патентованият капак, с който всеки готварски съд става като съд за готвене под налягане.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички