Договор от разстояние - единствено с писмено потвърждение


Договор от разстояние - единствено с писмено потвърждение
Снимка:

974

Търговските трикове от страна на доставчиците непрекъснато се множат и особено големите компании винаги намират начин да привличат нови клиенти. Понякога, обаче, за целта се ползват не особено етични практики.

На всеки от нас му се е случвало да има неприятности с доставчик на услуги – дали заради незнание, дали заради небрежност към условията, които ни се предлагат.

За да се осигури по-добра защита на българските потребители, в края на миналата седмица в Народното събрание беше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите. Новият законопроект засяга точно един от най-популярните напоследък начини за сключване, подновяване или промяна в договор с доставчик на услуги – по телефона.

Вносителите на законопроекта предлагат създаване на нов член – член 54а, в Закона за защита на потребителите, както и добавяне на нова алинея в член 206. Промените дословно гласят:

Чл. 54а. При сключването на договор от разстояние по телефона, договорът влиза в сила и потребителят се обвързва от предложението от датата, на която доставчикът е получил съгласието на потребителя, изразено в писмена форма или на друг траен носител.

В чл. 206 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се алинея 2: „(2) Доставчик, който претендира влизане в сила и изпълнение на договор, сключен от разстояние по телефона в нарушение на чл. 54а се наказва с имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв.”

Като основен мотив за законодателната промяна се посочва, че в последно време има увеличение на жалбите от страна на потребителите за нелоялни търговски практики, прилагани от доставчици на стоки и услуги. Практиката показва, че са налице не малко случаи, при които потребителят не разбира, че е дал съгласие за сключване на договор от разстояние по телефона и че договорът се счита за сключен от момента на получаване на това съгласие.

Целта на новия законопроект е да се създаде определена правна сигурност при възникване на договорните отношения между доставчиците на стоки и услуги и крайния потребител, като се препятства възможността за злоупотреби от страна на търговците при сключване на договори от разстояние по телефона във всички сектори.

Законопроектът е съобразен и със сегашното европейско законодателство, уточняват вносителите от ГЕРБ.

Забележки по предложението от потребителска гледна точка трудно могат да се намерят – то е необходимост и Народното събрание следва да го приеме. Единствено размерът на имуществената санкция би могъл да се оспори, макар че и в сегашния си вид той е достатъчно голям.

Ивайло Петров

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички