ЕК: Всеки втори в България и Румъния е без банкова сметка


ЕК: Всеки втори в България и Румъния е без банкова сметка
Снимка:

7207

50% от населението на България и Румъния няма никакви банкови сметки, показва изследване на Европейската комисия.

Съгласно проучването общо 58 млн. граждани в ЕС нямат никакви банкови сметки, като в това число влиза половината от населението у нас и при северните ни съседи. Проучването е направено във връзка с изготвянето на нови правила, които улесняват гражданите да откриват и преместват банкови сметки, както и да виждат банковите такси, които трябва да заплащат, предаде БГНЕС.

Предложението, което ще бъде публикувано утре и може да се превърне в директива на ЕС до три години, изисква също банките да поемат част от административното бреме, когато клиентите преместват сметки, като например трансфера на директни дебити.

Официални представители на ЕК, запознати с предложението, заявиха, че то ще задължи банките да разкриват таксите си по стандартизиран начин, улесняващ клиентите да правят сравнения. Комисията иска поне една банка във всяка държава да предлага базово счетоводство, позволяващо на хората извън банковата система да депозират пари в брой и да плащат сметки.

ЕК ще предложи също да се даде на гражданите законово право да откриват сметка на фона на нарастващото безпокойство, че усилията да се насочат банките към по-добра саморегулация не дават резултат. Изследвания на представители на Комисията показали, че банките не предлагат достатъчна информация за преместването на сметки и че потребителите не знаят какви такси са платили за банкови услуги.

Комисията се надява да въведе стандартен наръчник за таксите за хората, откриващи сметка, както и годишно резюме на таксите. Въз основа на новите правила потребителите, които искат да преместят сметка, ще трябва само да информират новата банка, която след това ще бъде задължена да уведоми доставчиците на газ, електричество и други услуги да променят плащанията по банков път.

Предложението ще бъде представено на държавите-членки на ЕС за одобрение или възможни промени, преди да бъдат въведени промените.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички