Електронни цигари – какво е важно да знаем?


Електронни цигари – какво е важно да знаем?
Снимка: Pixabay

10006

В наши дни има немалко начини, с чиято помощ да откажете тютюнопушенето. Най-добрият от тях е да имате воля да го направите отведнъж, без да се налага да използвате заместители и лекарства. Ако обаче не можете да се справите сами, то тогава може да опитате електронни цигари , при които съществуват различни видове течности с или без съдържание на никотин.

Електронни цигари и тяхното предназначение

Компании от различни точки на света, стартираха производство на електронни цигари, като целта е да се замени никотиновият продукт и да се спомогне за по-бързото отърваване от вредния за здравето навик, а именно пушенето. Електронна цигара е онова устройство за пушене, при което няма изгаряне на тютюн. На пазара са предложени вейп течности с ниско съдържание на никотин, както и без никакъв никотин. Първите са предназначени за по-плавното отказване на цигарите, а вторите служат по-скоро за онези, които все още не могат да свикнат да не пушат в ежедневието.

Визията на електронната цигара може да бъде най-различна. Тя може да наподобява класическата цигара, пура или лула. В наши дни има и по-нестандартни вейпинг устройства с други форми и размери. Слава богу вредата от пушенето на такъв вид продукти е значително по-ниска, отколкото при никотиновите изделия. Да, има институции и организации, които излизат с твърдения за вреди от вдишване на химия и изпарения на течности, но пък в същото време се доказва и значително намаленият риск от възникване на заболявания и здравословни проблеми.

Защо да изберем електронните цигари?

На първо време електронни цигари могат да бъдат употребявани и на много обществени места, при които обикновените цигари са забранени. Освен това белите дробове на пушача не се увреждат в такава степен, каквато е при класическите продукти с никотин. Така например, ако използвате безникотиновите вейп течности, ще намалите риска от поява на белодробен рак с голям процент. Естествено, препоръчва се да закупувате само оригинални и доказани стоки.

Употребата на електронни цигари е един от най-лесните начини да спрете тютюнопушенето. Вие реално пушите, но не поемате съдържание на никотин, катрани и други вредни вещества. Само след няколко месеца пушене на ел. цигара, можете да спрете и да нямате потребност от това да прибегнете към табакерата. Това е мнение, което не подлежи на съмнение, от когото и да било.

Какви вреди носи електронната цигара?

В доклад на Световната здравна организация от 2019 г., се твърди, че електронните цигари, не са напълно безвредни, заради вдишването на токсини. Разбира се, те подчертават, че истинските цигари са в пъти по-опасни за здравето, макар че предупреждават потребителите да внимават с пушенето на електронна цигара. Тук е моментът да подчертаем истинският риск от тютюнопушене, което идва от никотиновите продукти. Електронните варианти са доста по-добри.

Милиони пушачи успяха да се откажат от вредния навик, тъй като преминаха от обикновена цигара, към електронна такава. С времето те спряха да използват, както стандартните никотинови продукти, така и електронните устройства. И, ако приемем доклада на СЗО за вредите от ел. цигарите, то тогава задължително, трябва да се подчертаят и положителните страни на тези продукти. Всеки може сам да прецени, дали да се довери на вейпинг устройствата, или не.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички