ЕП забрани ароматните добавки в цигарите


ЕП забрани ароматните добавки в цигарите
Снимка:

464

Здравната комисия на Европейския парламент прие днес предложението да бъде забранено влагането на ароматни добавки в цигарите. Така аромати като ментол или ягода, както и на витамини и кофеин, което цели да направи тютюневите изделия по-слабо привлекателни за младите хора, няма да бъдат прибавяни към цигарите.

Евродепутатите подкрепиха също предложенията за забрана на тънките цигари, известни като слимс, както и предупрежденията, че тютюнопушенето крие за опасности за здравето, да бъдат отпечатвани от двете страни на цигарените опаковки. Статистиката сочи, че 1/3 от младежите в ЕС са пушачи. Задължителното отпечатване на предупредителните текстове върху опаковките ще обхване както пакетираните цигари, така и опакования насипен тютюн.

Предвижда се надписите да бъдат разположени върху 75 процента от повърхността на всяка страна на кутиите и пакетите. Забраната за тънките цигари предвижда прекратяването на продажбата на изделия с размер на сечението под 7,5 милиметра, както и на опаковки с по-малко от 20 цигари (т. нар. кутии-червило). Предвижда се и забраната на трансграничната продажба на подобни тютюневи изделия.

Продажбата на електронни цигари ще бъде извършвана по действащите правила за разпространение на медицински изделия, но ще бъде възможна и извън аптеките, тъй като се отчита, че тези приспособления допринасят за намаляването или отказването от тютюнопушене.

В бъдеще цигарените опаковки няма да съдържат данни за количеството катрани, никотин и въглероден окис, тъй като се отчита, че досега тази информация е била подвеждаща и извън стандарта ISO. За предотвратяване на контрабандата на цигари се предвижда опаковките да носят уникални номера, с които да бъде възможно проследяването на пратките от производителя до търговеца. Очаква се предложенията за промени в директивата за тютюневите изделия да бъдат разгледани на пленарна сесия на ЕП през есента.

Статистиката отчита, че годишно 700 000 души в ЕС умират заради пушене. Заради предприетите мерки в последните 10 години броят на европейските пушачи е намалял с около 40 на сто.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички