Гримът - красота в Европа, отрова в САЩ


Гримът - красота в Европа, отрова в САЩ
Снимка:

1140

Със сигурност когато говорим за мерки, с които да сме сигурни, че козметичните компании не ни тровят, Европа се справя далеч по-добре от САЩ, пише Business Insider. И статистиката го доказва – в САЩ има забрана върху само десет основни компонента, използвани за производството на грим, то на Стария континент забраната обхваща 1372 вещества. Ето и осем основни вещества, които в ЕС е невъзможно да се използват при производството на грим, докато отвъд Атлантика няма никакъв проблем:

Азбест – още тук започват абсурдите. Азбестът е канцерогенно вещество, което е много близко като характеристика до талка. Така че теоритично всичко, в което има талк, може да има и азбест. Ето и какво е обяснението на Американската агенция за храни и лекарства (FDA): „И талкът, и азбестът са природни минерали. Но азбестът, за разлика от талка, е канцерогенно вещество. Затова FDA счита за неприемливо в козметичния талк да има азбест”. Неприемливо, но не забранено, иронизира Business Insider.

Бензидин – това вещество вече не се произвежда в САЩ, но може да се внася. По същество това е боя, боя за коса – обаче е канцерогенно вещество.

Каменна смола – също канцерогенно вещество, което в САЩ се използва, за да се направи по-ярък цветът на някой козметичен продукт. Най-интересното е, че това вещество е в списъка с регулации на FDA.

Олово – спокойно можете да го намерите в червилото си например

Прогестерон – това е хормон, който буквално подготвя тялото за бременност – синтезира се от женското тяло. Можете да го откриете в лосионите за кожа, а със сигурност не искате да се подготвяте да забременеете всеки път, когато хидратирате кожата си?

Нефтен – отново канцерогенно вещество. И, естествено, намираме го във всевъзможни продукти за устни.

Тествани върху животни вещества – просто е, в Европа вече не се ползват вещества, тествани върху животни, когато говорим за козметика.

Никел – през 2008 година никелът беше определен от Американската асоциация на дерматолозите за алерген номер едно. Това обаче изобщо не пречи да се влага в грима.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички