Хиперинфлация грози Венецуела


Хиперинфлация грози Венецуела
Снимка: Getty Images/Guliver

7198

Ако венецуелското правителство е считало, че инфлацията в страната не може да достигне още по-лоши нива, изглежда е било в грешка. Устременото покачване в инфлационните нива започва в началото на тази година. През януари инфлацията във Венецуела е „едва“ под 200%, но наистина шеметният скок започва в началото на лятото, пише Actualno.com.

Режимът във Венецуела не е изнасял данни за инфлационните нива от 2014 г. насам, което е в нарушение на закона. Но в проект, в който се изследват проблемните валути, се твърди, че годишното ниво на инфлацията към края на юли 2015 г. в латиноамериканската страна е 808%, като за един месец тя е нараснала с повече от 100% – нейното ниво в края на юни 2015 г. е било 700%. Тази информация се появи в международната агенция „Памам поуст“.

През май 2015 г. проф. Стив Ханке заяви, че венецуелският боливар се срива устремено. „Както след деня идва нощта, така нивата на годишната инфлация също се повишава. Миналата седмица инфлацията във Венецуела надмина 500-те процента, а в момента е 510%“, заяви той.

Един венецуелец в момента трябва да отдели 687 боливара, за да си купи един долар. Компаниите на местния пазар, които са неспособни да се сдобият с чужди валути поради държавния контрол на валутния обмен, прибягват до черния пазар.

Борис Акерман – глава на Икономическия департамент в университета „Симон Боливар“ в щата Миранда, твърди пред международна агенция, че поради увеличаването на цените при обмена на черния пазар, покупателната способност на венецуелците се срива. Икономистът Хосе Гера е убеден, че правителството в Каракас на практика няма нищо против продажбата на долари на черния пазар, тъй като нито едно от действията, които то уж е предприело, не е довело до положителен резултат, а страната устремено върви към хиперинфлация.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички