И цените на алкохола тръгват нагоре


И цените на алкохола тръгват нагоре
Снимка:

424

Наред с цените на храните, и тези на алкохола предстои скоро да тръгнат нагоре, предупреждават от бранша.

Цената на бялото вино и алкохола ще се покачи, прогнозира  пред телевизия „България он Ер” председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев.

Очаква се в новия програмен период след 2014 г., цената на виното да се покачва с 3.5% на година, а тази на спиртните напитки - с около 7 на сто.

Причините за ръста са няколко – скъпите горива и препарати, високият дял на сивия сектор и проблемната реколта тази година.

Заради продължителната суша през лятото, се очакват намалени добиви на грозде, като качеството в много от случаите също няма да е на необходимото ниво. Обратно на тенденциите при потреблението, където предпочитанията към бялото вино у нас и на световния пазар се увеличават, съотношението при добива на бяло и червено грозде остава 30 към 60% в полза на червеното.

Основен проблем на бранша е ръстът в сивия сектор, където попадат над 50 до 60 на сто от добитата реколта. Причината, по думите на Ботев, е заниженият контрол от страна на Агенция Митници.

По официални данни през 2011-та наблюдението над т. нар. „селски казани” е спаднало с 85%. На фона на тази практика, легалният бизнес е подложен на свръхрегулация, заявиха от бранша.

Освен ръста при цените на горивата и свитото потребление, причина за поскъпването е забраната за засаждане на нови лозя до 2020 г.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички