Инфлацията през юли е 0.5%, брашното и яйцата поевтинели най-много


Инфлацията през юли е 0.5%, брашното и яйцата поевтинели най-много
Снимка:

431

Годишната инфлация за юли 2013 г. спрямо същия месец на предходната година е 0,5%, сочат данни на НСИ. През седмия месец на 2013 се отчита поевтиняване на почти всички хранителни стоки, като най-голямо е то при брашното и яйцата.

От началото на годината пък се регистрира дефлация от 1,6%. По принцип прекомерната дефлация е признак за падане на доходите и на икономическата активност, в случая обаче става въпрос за сезонна дефлация и няма място за притеснение, казват специалисти.

През седмия месец на 2013 се регистрира намаление на цените на хранителните стоки и продукти от 1,6 на сто. Най-много на месечна база са поевтинели брашното (с 2%)и яйцата (с 1,8%), а от зеленчуците и плодовете – доматите,зелето,  прасковите и кайсиите, при които спадът е с над 20 на сто. Ръст на цените на пък се забелязва при цитрусовите плодове, свинското месо, зрелия боб.

Извън хранителните стоки най-много са поевтинели облеклата и обувките – с 2,5%, показват още данните на НСИ. Спад в стойността се забелязва и при климатиците и пералните машини. Повече пък са плащали хората за течни горива за битови нужди, препарати за почистване и бензин.

През юли 2013 г. е регистрирано намаление при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0.9%. Цените на лекарските услуги са се повишили с 0.2%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички