Как да спестим в супермаркета


Как да спестим в супермаркета
Снимка:

502

Всички познаваме тази ситуация – влизаш в супермаркета, за да си купиш хляб и мляко, а накрая плащаш сметка от над 30 лв., защото си се изкушил да напълниш кошницата с продукти, които въобще не са влизали в плановете ти.

Да следваш импулса си може и да носи своите ползи – когато опре до романтика, например, но ако сте излезли да пазарувате, по-добре слушайте разума си.

Как да спестим пари, докато зареждаме хладилника, съветва британското издание The Telegraph.

1. Опознай магазина си, за да го обикнеш

За да пазаруваш разумно, трябва да знаеш къде да намериш най-изгодните продукти. Обикновено търговците разчитат на това, че нямаме време да разглеждаме огромното разнообразие от стоки, и слагат най-скъпите или трудно продаваеми предложения на нивото на очите. Преди да грабнете кашкавала, погледнете на по-горните или по-долни рафтове. Може да намерите точно толкова качествен продукт на по-ниска цена.

Огледайте внимателно и за промоции.

2. Повече не значи по-евтино

Не приемайте за даденост, че излиза най-изгодно да купувате големи разфасовки. В много случаи подобна тактика се отплаща, но в други просто не успяваме да изядем продуктите, преди да изтече срока им на годност и просто сме хвърлили парите си на вятъра.

Преценете колко точно можете да изконсумирате, преди да се хвърлите към най-голямата възможна опаковка – колкото и изгодна да ви изглежда сделката на пръв поглед.

3. Планирайте менюто си

За да не се поддавате на ненужни изкушения и за да не се окажете с повече продукти, отколкото можете да изядете, е добре да планирате седмичното си меню предварително. Включете в него предимно сезонни плодове и зеленчуци – така ще изхарчите по-малко пари. Да, изглежда скучна и досадна задача, но може да ви спести доста ненужни разходи.

4. Не забравяйте алтернативите

Да, най-удобно е да напазарувате всичко на едно място, но не забравяйте, че вероятно ще купите плодовете и зеленчуците по-изгодно на пазара. Месарските магазини също може да предложат по-ниски цени от веригите супермаркети, да не говорим, че няма да ви се налага да купувате предварително опаковани котлети, за да откриете, че най-жилавите парчета са скрити отдолу.

5. Не гледайте само бренда

Сигурно и вие си имате любими марки. Купувате само кетчуп на Heinz например? Или зърнени закуски на Nestle? Когато харесаме някой продукт, ставаме лоялни клиенти и не сме склонни да рискуваме и да сменим производителя, доказал качеството на стоките си. Повечето тъговски вериги обаче предлагат изгодни продукти под собствен бренд. Не сбръчвайте вежди в презрение, преди да сте ги опитали. Има шанс да се окаже, че не намирате никаква разлика във вкуса между купуваната до момента марка и алтернативната.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички