Какво представлява 3D моделирането?


Какво представлява 3D моделирането?
Снимка: https://3dbgprint.com/

8504

Живеем в дигитална среда и с напредването на технологиите 3D моделирането е все по-търсена услуга от бизнеси в различни браншове.

В тази статия ще се запознаете с това какво точно представлява процесът, кой го извършва и къде може да намери приложение. Освен това ще говорим и за видове програми, които се използват при 3D моделирането и основните похвати, които артистите използват.

Какво представлява

3D моделирането е процес на създаване на триизмерно дигитално изображение. Изображението имитира повърхността, релефа, структурата, текстурата и разположението на обекта в пространството.

Самият обект може да репрезентира предмет от ежедневието ни, пейзаж, повърхност, фигура на същество, растение и всичко помежду. Освен реални обекти, могат да бъдат създавани и такива, които съществуват само във въображението на артиста.

Основата на модела е мрежа, в основата на която е колекция от върхове в пространството. 3D артистът деформира мрежата и манипулира върховете, за да получи желания обект и да генерира триизмерното изображение.

Процесът на 3D моделиране е сложен, изисква специален софтуер и набор от различни умения. Освен анимирани и развлекателни изображения, той предоставя възможност за реалистична репрезентация на иначе опасни обстоятелства в реалния живот.

Къде се използва

3D моделирането намира приложение в редица различни бизнеси и неговата употреба е широко разпространена. Някои от индустриите, в които се използва, са изброени тук.

- Интериорен дизайн

- Дентална практика

- Архитектурно планиране

- Създаване на ТВ реклами и маркетинг кампании

- Инженерни специалности

- Мебелна индустрия

- Развлекателни направления като филмова индустрия и изработка на компютърни и видео игри

-  Индустриален и продуктов дизайн

- 3D принтинг

- Производство на играчки и фигури.

Анимационните филми се основават главно на 3D репрезентации, както и много от специалните ефекти във филмите. 3D артистите използват софтуерите, за да влеят живот в идеите си.

Архитектите използват 3D моделиране за визуализация и планиране на сгради.

Специалисти в сферата на интериорния дизайн и недвижимото имущество се възползват от метода, за да предоставят виртуални разходки на потенциални клиенти.

В денталната медицина приложението е основно в изработката на алайнери, протектори за зъби, зъбни корони и дори в денталната хирургия.

Какви програми използват 3D артистите

За прецизната изработка на 3D модел се използва специализирана компютърна програма. В зависимост от направлението, към което е насочен моделът, софтуерите се различават, имат различни спецификации и предоставят набор от възможности за артистите.

Например за анимацията и развлекателните среди се използват най-често софтуерите 3DS Max и Autodesk Maya, които са от най-висок клас.

Архитектите често използват софтуер, наречен AutoCAD, а инженерите - SolidWorks.

Чрез специализираните софтуери артистите могат да използват координатни данни, референтни точки и хоризонтални и вертикални точки спрямо тях. По този начин се създава пространствен ориентир и изображението може да бъде погледнато от различни страни.

Програмите са неизменна част от процеса, като сами по себе си са трудни за използване. Изисква се специализирано обучение, много време и практически опит, за да се добият нужните умения за триизмерно моделиране.

Основни техники

За да произвеждат качествени триизмерни дигитални изображения, 3D артистите трябва да преминат през редица обучения, да знаят как да работят със сложните софтуери и да натрупат практически опит зад гърба си.

Тук са изредени някои от основните техники и тяхното приложение.

Poly Modeling

Poly Modeling е една от най-унивесалните техники, която е задължително умение за всеки 3D артист. Тя намира особено приложение в архитектурата и се основава на използването на полигони за създаване на изображение.

Sub-Divison Modeling

Sub-Division е една чудесна техника за моделиране на твърди повърхности. Благодарение на нея могат да се създават високо детайлни модели, но не и без първо да е приложен Poly Modeling.

Boolean Modeling

Тази техника се основава на комбинирането и съчетаването на прости и сложни обеми, като обаче върши работа единствено с комбинация от други техники.

Други техники включват CAD/NURBS, Sculpting/Voxel Modeling, Lowpoly/Retopology Modeling и Photogrammetry.

Photogrammetry техниката се базира на използването на много снимки направени на определен субект, които заедно със софтуера репрезентират около 70-80% от крайното изображение. Необходима е разбира се допълнителна обработка от специалист. Тази техника се използва най-много в кино индустрията.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички