Какво трябва да знаем за енергоспестяващите лампи


Какво трябва да знаем за енергоспестяващите лампи
Снимка:

1268

Какво представляват?

Енергоспестяващите крушки работят на принципа на добре познатите ни луминесцентни (флуоресцентни) лампи. За разлика от тях обаче, са с по-малък и по-удобен размер и най-важното – изразходват много по-малко енергия.

Колко енергия спестяват?

До 80% енергия спестяват енергоспестяващите крушки спрямо тези с нажежаема жичка и до 50% спрямо обикновените луминесцентни лампи. Едно средно голямо домакинство може да намали разхода си за ток с около 200 лв. на година, след като подмени осветлението си с енергоспестяващо.

Каква е мощността им?

Когато преценяваме мощността на енергоспестяващите крушки, трябва да имаме предвид формулата 1 към 5. Това означава, че ако енергоспестяващата лампа е 15W, то тя консумира 15W енергия, но свети с 5 пъти по-голяма мощност. Или с други думи енергоспестяваща лампа от 15W се равнява на обикновена крушка с нажежаема жичка от 75W, 20W се равнява на 100W и т.н.

Колко дълго светят?

На опаковката на всяка енергоспестяваща крушка е обозначено колко часа може да работи. Има енергоспестяващи лампи с живот от 6, 8, 10, 12 и дори 15 000 часа. Като се вземе предвид, че се използва средно по 3 часа на ден, това означава, че една енергоспестяваща крушка може да работи между 5 и 12 години.

Каква светлина излъчват?

Водещо значение при избора на тип светлина са личните предпочитания. Ако искаме светлината в жилището ни да се доближава максимално до тази, с която сме свикнали от обикновените лампи, то трябва да си купим енергоспестяващи крушки с цветна температура 2700К (2700 градуса по Келвин), съветват от REALUX, това се нарича топла бяла светлина. Енергоспестяващи лампи, които са с цветна температура от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (води се студена светлина). Някои производители предлагат и крушки с т.нар. натурална светлина (4200К), която е среден тип между топлата и студената бяла светлина.

Колко струват?

Цената се определя от мощността на лампата и от енергийния й клас. Качествените енергоспестяващи лампи енергиен клас А струват между 4 и 10 лева, в зависимост от мощността, която излъчват. Енергиен клас А е най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди.

Каква гаранция имат?

Тъй като енергоспестяващите компактни луминесцентни лампи попадат в определението „електрически уреди”, те имат 24 месеца гаранция.

За колко време си възвръщат инвестицията?

Инвестицията за енергоспестяващи крушки на едно домакинство с 20 лампи е около 100 лв. Тя се възвръща до половин година, тъй като в сравнение с традиционните крушки, енергоспестяващите използват само около една четвърт от електричеството, за да произведат същото количество светлина. Също така не се налага да бъдат подменяни толкова често, както крушките с нажежаема жичка, тъй като животът им е поне 8 пъти по-дълъг.

Къде се изхвърлят?

Всички енергоспестяващи крушки след употреба трябва да се събират разделно, в специални контейнери за битова електроника. Такива контейнери има в повечето магазини, където се продават тези продукти.

Коя е лампата на бъдещето?

„Лампата на бъдещето” или „вечната лампа” – така наричат светодиодните LED крушки. Те имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е близо 30 пъти повече от обикновената крушка и 3 пъти повече от луминесцентните лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти от тази на лампите с нажежаема жичка – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80029
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.15144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички