Колко полезно е авокадото?


Колко полезно е авокадото?
Снимка: unplash.com

5206

Плодът авокадо първоначално произлиза от Мексико и Централна Америка, но в днешно време е разпространено по цял свят, включително и в България. Въпреки че не се отглежда в страната ни, може да се закупи почти от всяка голяма верига магазини.

Авокадото присъства във все повече рецепти и често се споменава в съвети за здравословно хранене. Колко точно е полезно авокадото и какво го прави толкова популярно в цял свят?

Хранителна стойност на авокадото

Авокадото има висока хранителна стойност и е богато на мононенаситени мастни киселини, които освен в него се откриват най-често в ядки, маслини и зехтин. Тези мазнини се считат за здравословни, защото понижават LDL холестерола и повишават нивата на HDL холестерола.

Освен че е богато на мононенаситени мазнини, авокадото почти не съдържа захар, богато е на фибри и на различни витамини и минерали. Във всяко едно авокадо се съдържат около 20 витамини и минерали. Тъй като е много хранително, се препоръчва консумация на не повече от половин авокадо на ден.

За всеки консумирани 200 грама авокадо, вие ще се снабдите със следните хранителни вещества:

●       Около 320 калории

●       30 грама мазнини

●       4 грама белтъчини (протеин)

●       17 грама въглехидрати

●       14 грама фибри

●       20% от необходимия за деня Рибофлавин или Витамин B2

●       22% от необходимия за деня Ниацин или Витамин В3

●       22% от необходимия за деня Витамин C

●       28% от необходимия за деня Витамин Е

●       35% от необходимия за деня Витамин К

●       14% от необходимия за деня Магнезий

●       21% от необходимия за деня Калций

●       Други.

За какво е полезно авокадото?

Авокадото има много ползи за човешкия организъм поради високите нива на витамини, минерали и здравословни мазнини в него. То помага при различни здравословни проблеми и състояния, като например артрит и остеопороза, депресия, храносмилане и чревни проблеми и други.

Богато е на антиоксиданти и има противовъзпалително действие

Възпалителните процеси в тялото могат да предизвикат много здравословни усложнения, включително развитие на диабет, артрит, ревматизъм и други. Антиоксидантите в авокадото, като каротоноиди, Витамин С, Витамин Е и други, спомагат за намаляване на възпалителните процеси и рисковете от усложнения. Те предпазват нервната и сърдечносъдовата система.

Спомага храносмилателната система

Поради високите нива на фибри, авокадото оказва благоприятно влияние върху храносмилателната и отделителната система. Фибрите спомагат за редовно изхождане и предпазват от констипация. Освен това, фибрите създават добра среда за развитието на полезни бактерии в червата. Това от своя страна намалява киселини, възпаления и развитие на нежелани микроби.

Намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания

Въпреки че са необходими още изследвания, за да се докаже какво точно влияние има консумацията на авокадо с подобряване на сърдечносъдовата система, съществуват данни, които доказват известен благоприятен ефект.

Авокадото съдържа хранителни вещества, които регулират кръвното налягане, а отклоненията в нормалното кръвно налягане често предхождат или са свързани със сериозни здравословни проблеми. Също така намалява неблагоприятния LDL холестерол, които типично се обвързва с атеросклероза, и повишава HDL холестерола, който предпазва сърцето.

Бързи, лесни и вкусни рецепти с авокадо

След като се запознахме с хранителната стойност и положителните ефекти от консумацията на авокадо, сега е време да споделим няколко бързи, лесни и вкусни рецепти, в които можете да добавите плода. Най-хубавото на плода е, че може да се съчетае със салати, основни ястия, да се превърне в сос или дип и дори да бъде част от десертите, които поднасяте на масата.

Пастет от авокадо с босилек

От какво се нуждаем?

Как да го приготвим?

●       1 авокадо

●       20 г пресен босилек

●       2 скилидки чесън

●       1 с.л. зехтин

●       2 с.л. лимонов сок

●       Сол

Авокадото се обелва и нарязва. В купа се добавят парченцата, заедно с босилека, ситно нарязания чесън и подправките. Съдържанието се пасира, докато се получи хомогенна смес, наподобяваща пастет. При необходимост се добавят още сол, зехтин, чесън или лимонов сок.

Салата със спанак, рукола и авокадо

От какво се нуждаем?

Как да го приготвим?

●       20-30 листа спанак

●       20-30 листа рукола

●       1 авокадо

●       6-7 сушени домата в зехтин

●       4-5 орехови ядки

За дресинга:

●       1 ч.л. мед

●       1 ч.л. горчица

●       1 ч.л. винен оцет

●       1 с.л. зехтин

Спанакът и руколата се измиват и подсушават. Сушените домати се нарязват на дребно, костилката от авокадото се премахва и плодът се нарязва. Всичко се добавя заедно с ореховите ядки в купа и се смесва.

За дресинга е необходимо да бъркате меда, горчицата, винения оцет и зехтина, докато не се смесят добре. Добавят се сол и черен пипер при желание.

Дресингът се смесва с остатъка от салатата.

Суров крем от авокадо и смокини

От какво се нуждаем?

Как да го приготвим?

●       2 бр. авокадо

●       1 банан

●       6 едри смокини

●       2 с.л. кокосово масло

●       3 с.л. рожково брашно

●       2 с.л. какао

●       Кокосови стърготини

Авокадото, бананът и смокините се почистват и нарязват. Поставят се в купа за блендер заедно с маслото, брашното и какаото. Целта е като се смесят, да се получи гладък крем. При необходимост може да се добави захар или мед. Прехвърлете в купички, поръсете с кокосови стърготини и оставете да се охлади.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички