Кубчето на Рубик вече е съдебно призната марка


Кубчето на Рубик вече е съдебно призната марка
Снимка:

4242

Регистрацията на популярния пъзел кубчето на Рубик като марка бе призната от Съда на Европейския съюз. Пъзелът е регистриран като такава през 1999 г. от британското дружество "Севън тойс".

През 2006 г. германският производител на играчки "Симба тойс" поиска от Службата по марките на ЕС да обяви марката за недействителна. Според компанията тя съдържа техническо решение, което се защитава само с патент, а не като марка.

Службата по марките отказа и казусът стигна до съда в Люксембург.

Днес европейските съдии потвърдиха, че кубчето на Рубик може да бъде защитено като марка и отказаха да отменят регистрацията на такава в полза на британската "Севън тойс", съобщи "Правен свят".

Според съда защитеното графично изображение (куб с решетъчната структура на всяка от неговите стени, очертана с дебели черни линии) по никакъв начин не показва, че отделните елементи от пъзела могат да се въртят. "Възможността за ротация на вертикалните и на хоризонталните ивици на куба на Рубик не се дължи нито на черните линии, нито на решетъчната структура, а на вътрешен механизъм, който не се вижда на неговите графични изображения", пушат съдиите.

Освен това те отбелязват в решението си, че в случая притежателят на марката не може да забрани на трети лица да предлагат на пазара всякакви видове триизмерни пъзели с възможност за ротация, а само на такива с формата на куб, върху чиито стени е наложена решетъчна структура.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички