КЗК описа фирмите на Пеевски заради сделката с "Техномаркет"


КЗК описа фирмите на Пеевски заради сделката с "Техномаркет"
Снимка: БГНЕС

4622

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на до 50% от капитала на веригата за техника и електроника „Техномаркет България“ АД и дъщерните му дружества от страна на „НСН Инвестмънт“ ООД. В последното депутатът от ДПС Делян Пеевски притежава 90% от акциите, а майка му Ирена Кръстева – 10%. Това става ясно от решение на Комисията по Закона за защита на конкуренцията, предаде Actualno.com.

От решението на КЗК става ясно, че продавач на 50-те процента от акциите на веригата е „Е.Миролио“ ЕАД на Едоардо Миролио. Поставено е незабавно изпълнение на решението за придобиване.

Капиталът на "Техномаркет“ АД е в размер на 11 278 000 лв., което означава, че дружеството на Пеевски ще придобие акции с номинална стойност за 5,4 млн. лв. Цената на сделката не се обявява.

Акционери в "Техномаркет“ АД освен „Е. Миролио“ са Domtech Holding AG („Домтех Холдинг“) с 15,15%, Николай Иванов Китов с 12,2%, Евгений Борисов Гълъбов с 11,15% и Ангел Василев Велев с 11,5%. След приключване на сделката те ще запасят акциите си.

От решението на КЗК става ясно какво притежава „НСН Инвестмънт“ на Пеевски:

“Табако Инвестмънт“ ЕООД - 100 % от капитала на дружеството (без дейност); "Комсо Табако“ ЕООД - 100 % от капитала на дружеството (без дейност) и "Десентиа България“ ЕООД - 100% от капитала на дружеството (търговия/дистрибуция на едро с филтри и опаковки за тютюневи изделия).

Делян Пеевски и Ирена Кръстева притежават контролни участия в следните дружества в България:

"Балканска Медийна Компания“ АД - Ирена Кръстева -50%, и Делян Пеевски – 50%.

От своя страна "Балканска Медийна Компания“ АД е едноличен собственик на "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД. Последната пък еднолично притежава „Монитор“ ЕООД (издаване на в. „Монитор“), „Телеграф“ ЕООД (издаване на в. „Телеграф“), „Експрес БГ“ ЕАД (транспортни услуги),„Пресмаркет“ ЕООД (търговия с печатни произведения), „Компакт – Меридиан“ ЕООД и „Политика днес“ ЕООД, еднолично контролира "Компакт Меридиан“ ЕООД, (издаване на в. „Меридиан Мач“), „Политика Днес“ ЕООД, (издаване на в. „Политика“); както и 50% от капитала на „Издателска къща Борба“ АД (издаване на в. "Борба").

“Балканска Медийна Компания“ АД е още едноличен собственик на капитала на „Престрафик“ ЕООД (товарен автомобилен транспорт на тиражите на вестници, печатни издания), „Пресмаркет 1“ ЕООД (без дейност), „Балра“ ЕООД (без дейност), „СИ ДИ Дивелопмънтс 1“ ЕАД (отдаване на имоти под наем), „ДАМ“ ЕООД (предоставяне на услуги), „Био Уотър Инвестмънт“ ООД (капиталът е разпределен между Ирена Кръстева – 50 %, и Делян Пеевски – 50 %) и „Био Уотър“ ООД (капиталът е разпределен между Ирена Кръстева – 50 %, и Делян Пеевски – 50 %).

В списъка на КЗК липсват няколко скорошни придобивания от страна на "НСН Инвестмънт" от миналата година. Такава липса е придобиването на сградата на "Би Ти Ви медиа груп" и активите на завода за торове "Химко" - Враца. 2015 беше и годината, в която беше обявено участието на Пеевски в "Булгартабак холдинг", където вече официално контролира 5% от капитала.

"Техномаркет България” АД и дружествата от групата му, са активни на пазарите на търговия на дребно с битови електроуреди и на търговия/доставка на едро на същите, но също така и предоставяне на спомагателни услуги. Тези пазари не са свързани с пазарите, на които са активни „НСН Инвестмънт“, дъщерните му дружества (търговия/дистрибуция на едро с филтри и опаковки за тютюневи изделия) и свързаните чрез съдружниците в „НСН Инвестмънт“ дружества печатни произведения, предоставяне на транспортни услуги. Няма пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, отчитат от Комисията за защита на конкуренцията.

Повече за сделката и за веригата "Техномаркет" може да прочетете в Actualno.com.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички