Литва подложена на митнически тормоз от Русия


Литва подложена на митнически тормоз от Русия
Снимка:

568

Русия наложи нови митнически проверки на изнасяните от Литва стоки, което предизвика недоволство в прибалтийската република, съобщава Франс прес, цитирана от StandartNews.

Москва реагира срещу факта, че Литва активно насърчава страните от бившия съветски блок да се сближават с ЕС в рамките на Източното партньорство, политика, която Вилнюс възприе, след като пое ротационното председателство на ЕС през юли. Русия приема програмата като навлизане в нейната сфера на влияние, коментира агенцията.

Руският посланик в Литва бе извикан, за да даде обяснения за "дискриминационните мерки", съобщи литовският министър на външните работи Линас Линкевичус.

"Използваме контактите си в Европейската комисия и поддържаме преки контакти с високопоставени руски представители, за да се сложи край на всичко това", допълни министърът.

Рикардас Малкус, ръководител на литовската асоциацията на водачите на камиони, каза, че в четвъртък руските митничари неочаквано са започнали да правят щателни проверки. "Целият товар от Литва трябваше да бъде разтоварен и проверен. Това отнема около два дена и нашите загуби може да достигнат 2 милиона евро на ден", заяви той.

Литва е първата съветска република, обявила независимост при разпадането на съветския блок през 1990 година. Като председател на ЕС тя се надява да постигне споразумения за асоцииране и свободна търговия с Украйна през ноември.

Това обаче е предизвикателство за Москва, която иска да разшири Митническия съюз, включващ в момента Русия, Беларус и Казахстан. ЕС предупреди, че всеки натиск върху Украйна и Молдова от страна на Русия е "неприемлив".

Линкевичус каза, че няма никакви факти, които да доказват, че засилването на митническите проверки на границата с Русия има политически мотиви.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички