Маркови дрехи съдържат опасни вещества


Маркови дрехи съдържат опасни вещества
Снимка:

625

В рамките на кампанията "Detox – да махнем отровите" международната екологична организация "Грийнпийс" откри следи от токсични химикали в 141 образци от облекла на различни фирми, купени в 29 държави, съобщи "Дойче веле".

Сред тях има и модели на такива марки като Armani, Tommy Hilfiger, Benneton, Levi`s и GAP. Не само евтините, но и скъпите облекла съдържат следи от отровната химия.

Макар че причини за паника няма, опитва се да успокои "Дойче веле". В нито един от проверените образци не са надхвърлени допустимите норми, но почти във всички са открити следи на опасни вещества. Етоксилатите на нонилфенола могат да повлияят на хормоналния баланс на организма, а фталатите – на репродуктивните способности на човека. Азотните пък оцветители по принцип се смятат за канцерогенни.

Освен това много известни фирми произвеждат модното облекло в Китай, Пакистан и други държави от Югоизточна Европа, където екологичните норми не са толкова строги.

Някои производители оперативно реагираха на критиката на "Грийнпийс". "Адидас", "Найк" и "Пума" вече доброволно се отказаха да използват опасни вещества при производството на своите стоки.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички