Министър Найденов: Очакваме промоциите на продукти да продължат


Министър Найденов: Очакваме промоциите на продукти да продължат
Снимка:

4497

Надяваме се, че търговските вериги ще намерят начини и форма промоциите да продължат, още повече с оглед на наближаващите коледни и новогодишни празници. Веригите редовно правят такива промоции. Имаме заявка и очакване тези промоции от тяхна страна да продължат под различна форма, може би и по отношение на някои други продукти. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде „Фокус”.

„Благодаря на търговските вериги за това, че те вече повече от три месеца предлагат тези десет основни хранителни продукта на достъпни цени. Сигурно ще намерят начин това да продължи”, добави Найденов.

По думите му има призиви по отношение на налагане на минимални изкупни цени на основни суровини – мляко, месо, както и да има пределни прагове.

„Тази година цената на пшеницата е рекордна, което доведе до увеличаване на фуражите. Важно е, че в тази тежка ситуация големите търговски вериги имат начин и успяват да осигурят достъпност на цените за най-бедните хора”, посочи Мирослав Найденов.

Вчера разбрах, че Сергей Станишев разбира много от енергетика, днес виждам, че разбира и от храни, допълни земеделският министър по повод изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че "Мирослав Найденов е министър на поскъпването".

Земеделският министър заяви, че 2007-а година е срамната година, в която България за първи път от нетен износител се е превърнала в нетен вносител на храни и търговското салдо е било отрицателно. „Аз доколкото си спомням през 2007-а година премиер беше същият този господин, който днес се е изказал, а и който вече е европейски лидер на социалистите”, заяви Найденов.

По думите му в съвременната история на България, откакто се води статистика, през 2007 г. България се е превърнала от нетен износител в нетен вносител и посочи цифри, с които отговори на коментара на Сергей Станишев.

През 2007 г. салдото е било отрицателно, през 2008 г. е било почти на нула, през 2009 г., когато ГЕРБ е поело управлението, салдото е станало положително от 384 млн. долари. През 2010 г. година салдото е продължавало да бъде положително, като вече е достигнало близо 1 млрд. долара, а през 2011 г. година е било над 1 млрд. долара. „Така му отговарям на председателя на ПЕС”, заяви министър Найденов и добави, че действително това е далеч от 80-те години, които са били златни за България и когато салдото е било 4,5 млрд. долара.

„Казвам му на г-н Станишев и дори му обещавам на него, че в следващия мандат на ГЕРБ, който ще бъде от догодина – ние ще продължим да работим и салдото ще нарасне и ще се борим поне, докато стигне 4,5 млрд. долара”, отговори на обвиненията Мирослав Найденов.

Той отбеляза, че все пак Сергей Станишев е интелигентен човек и не вярва да е изрекъл такава глупост, защото знае, че ще получи насреща си цифри.

Относно коментара, че той не е министър на земеделието, а на поскъпването, Мирослав Найденов заяви, че най-добре е да се попитат хората. „Само да кажа, че моят рейтинг е по-висок от на Сергей Станишев, което означава, че хората оценяват моята работа като по-добра от неговата”, категоричен бе земеделският министър.

Редактор: Десислава Ушатова

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички