Награда от 20 хил. лева за дизайн на прибори за риба и морски дарове


Награда от 20 хил. лева за дизайн на прибори за риба и морски дарове
Снимка:

12494

Двадесет хиляди лева ще получи победителят в международния конкурс за дизайн за млади таланти от цял свят. Конкурсът се организира за десети път от арт фондацията на Zepter. Темата тази година е хранене със стил. Участниците трябва да изработят дизайн на прибори и сервирно плато за риба и морски дарове, като приборите и съдът трябва да са подходящи за масово производство. Международно жури от специалисти по история на изкуството, архитекти и художници ще подбере най-добрите от тях. Наградите ще се присъдят в Милано, Италия, в края на 2013 година. 

Основната цел на конкурса е да открие нови таланти, да им помогне да се развият като им даде поле за изява, както и да очертае последните тенденции при дизайна на продукти, които подобряват качеството на живот на хората по света.

Участници от България са отличени през последните две години на престижния конкурс. През 2011 г. студентът по промишлен дизайн в русенския университет "Ангел Кънчев" Ферди Фикри печели специална награда в надпревара с близо 300 младежи от цял свят за проекта си за "Кутия за всичко или нищо", направена от PVC и магнити от специален метал. През 2012 г. работещият у нас унгарец Балаж Олах беше специално отличен от международно жури за проекти си "Съд за готвене за всички времена".

Организаторите се надяват България и тази година да е представена достойно в престижната надпревара. Те призовават студентите да побързат, тъй като крайният срок за подаване на 3D проекти до Zepter International в Италия е 20 октомври 2013 година.

Проектите трябва да са оригинални, практични и красиви. Основният материал за изработка на приборите впоследствие трябва да е метал, но са възможни и комбинации с други фини материали. Дизайнът на сервирното плато трябва да бъде подходящ за производство от порцелан, стъкло, метал или други ценни материали.

ArtZept е създаден през 2004 г. от Мадлена Цептер. Има репутацията на един от най-авторитетните конкурси за дизайн в света. Всяка година се присъжда първа награда от 10 000 евро, втора – 4000 евро, 3-та – 3000 евро, като отличените творби участват в пътуващи изложби и се показват в най-луксозните магазини на компанията по света.   

Zepter International присъства в над 40 страни на 5 континента и има 7 завода (в Италия, Германия и Швейцария). Компанията доби популярност у нас с кухненските съдове от серията Home Art. Днес Zepter работи в още 4 направления, сред които медицински уреди, системи за пречистване на водата и въздуха, грижа за кожата и луксозни изделия (часовници, пособия за писане, бижута) и др.

На снимката:  Отличеният на ArtZept 2012 г. проект на съд за готвене за всички времена, изготвен от работещия в България унгарец Балаж Олах.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички