Недостиг на тоалетна хартия във Великобритания заради Covid-19


Недостиг на тоалетна хартия във Великобритания заради Covid-19
Снимка: Getty Images

10111

Супермаркетите във Великобритания започнаха да ограничават покупките на множество продукти, за да се справят с паническото пазаруване, съобщава Sky News.

Клиентите на големите търговски вериги вече ще могат да купят само от 2 до 4 броя от всякакви хранителни стоки. Това важи и за дефицитни продукти като тоалетна хартия, сапун и кондензирано мляко. Ограничена е и продажбата на дезинфектант за ръце, който е сред най-популярните продукти в кризата с коронавируса.

"Имаме достатъчно храна, която влиза в системата, но ограничаваме продажбите, така че да остане по рафтовете по-дълго и да може да бъде закупена от по-голям брой клиенти", обясни изпълнителният директор на Sainsbury Майк Купе.

Търговците на храни на Острова призоваха домакинствата да се въздържат от запасяване със стоки и да пазаруват по-разумно, след като страхът от коронавируса предизвика огромно търсене на определени продукти.

"Купуването на повече от необходимото понякога може да означава, че другите ще останат без него. Има достатъчно за всички, ако всички работим заедно", призоваха търговците в отворено писмо.

Те изтъкнаха, че служителите им "работят денонощно, за да поддържат страната сита", пише Independent.

В същото време потребителите се оплакаха, че в местните магазини липсват основни продукти за бита като тоалетна хартия, тестени изделия, сапун за ръце.

Паниката във Великобритания започна миналата седмица, когато заразените и жертвите на Covid-19 започнаха сериозно да нарастват. По последни данни заразените вече са над 2600, а починалите са 104.

Най-голямата верига – Tesco спря да работи през нощта с клиенти, за да може да презареди рафтовете си. Waitrose привлече още 1200 души, за да се справи с търсенето. Шефът на друга голяма верига – Morrisons призова клиентите да купуват само това, което наистина им трябва.

Някои от супермаркетите ще допускат в първите часове през деня само клиенти над 70 години.

Забелязва се и огромен скок на търсенето на доставки на продукти по домовете, като на много места графикът на доставките е пълен за месеци напред.

Morrisons разкри плановете си да наеме още 3500 работници, свързани с онлайн доставки, за да отговори на търсенето в кризата с коронавируса.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички