Нелегално произведен хляб се появи на пазара по Южното Черноморие


Нелегално произведен хляб се появи на пазара по Южното Черноморие
Снимка:

381

Нелегално произведен хляб се появи на пазара по Южното Черноморие, информира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев, пише Бургас Нюс.

Хлябът няма етикет, не е ясно къде и при какви условия е произведен, няма и име на производителя, но е много по-евтин.  Според Людиев той не може да се продава в търговската мрежа, тъй като по Закона за  етикетиране, не може да се продава продукт без задължителните атрибути на етикета. Този хляб попадал в обществените места за хранене и в заведенията. Контролните органи не можели да установят производителя, защото нямало данни за такъв. Хлебопроизводителите са на мнение, че в случая трябва да се намеси Икономическа полиция.

Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас каза още, че цената на хляба задължително ще бъде увеличена. За това има основателни причини, каза той. Основната е увеличението на цената на брашното. До момента тя е с около 220 лева по-висока от миналогодишната. Другият фактор е по-скъпия ток. Нощната тарифа е увеличена с 16% . В по-малка степен се е отразила промяната на цената на горивата и газта.

Според Димитър Людиев хлебопроизводителите имат пълното основание да повишат цената на насъщния. Според него част от бранша не може да се справи с икономическата обстановка и е принуден да фалира и да продава машините си. „Ако приемем, че цената на един хляб е 1 лев и я увеличим с 5 стотинки, това са 5%. Тези 5% са достатъчни хлебопроизводителите да покрият разходите си. А как се отразява това на потребителите?  Ако приемем, че едно семейство купува 20 хляба на месец, това за него ще е само 1 лев отгоре. Смятам, че няма българско семейство, на което това да се отрази пагубно“, така Людиев обясни гледната точка на производителите.

Той съобщи, че една фирма се опитала да сложи 10 стотинки отгоре на продукцията си преди седмици, но след това се наложило да свали цената с 15 стотинки. „Така че увеличението няма да е драстично“, успокои бургазлии председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.  

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички