Няма промяна в цените на растителните хранителни продукти


Няма промяна в цените на растителните хранителни продукти
Снимка:

497

Информация на МЗХ показа, че няма съществена промяна в цените на растителните хранителни продукти спрямо миналата седмица.

В периода на наблюдение от 10 до17 април 2013 година средните цени на едро и на дребно на брашно тип "500" за страната са без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на брашното през последната седмица е 0.98 лв./кг, с 1.1% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, продуктът се търгува в ценовия диапазон от 0.74 лв./кг до 1.12 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите в София. В седем от областите се регистрира седмично понижение на цените на едро, между 0.9 и 6.2%, най-чувствително в Пловдив.

При средната за страната цена на дребно на брашно тип "500" в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита леко повишение за втора поредна седмица - с 0.9%, до 1.12 лв./кг. Седмично понижение на ценовите стойности, в границите от 0.4 до 4% е налице в седем от областните центрове, най-значително в Добрич. Поскъпване на продукта се регистрира в големите супермаркети на пет области, в рамките на 2.8% (Русе) – 10.4% (Бургас). Средно за страната, цената на брашно "тип 500" на дребно в другите търговски обекти (ДТО) остава на нивото от предходната седмица – 1.17 лв./кг. В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1.05 лв./кг (Добрич) до 1.23 лв./кг (Бургас, Силистра, Сливен и Стара Загора).

Цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0.19 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца (0.39 лв./кг). Средно за страната, цените на дребно на брашно тип "500" в ГТВ са с 0.05 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като най-голяма е разликата в Пловдив – 0.16 лв./кг.

През анализирания период средните за страната цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио остават без съществено изменение спрямо предходния седмичен период.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение е 2.64 лв./литър, с 0.7% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените на продукта варират от 2.37 лв./литър (Хасково) до 3 лв./литър (Варна). В осем от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените, в рамките на 0.4% – 7.3% . Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в ГТВ остава на нивото от предходната седмица - 3 лв./литър. По области, стойностите се движат в диапазона от 2.69 лв./литър (Пловдив) до 3.19 лв./литър (Пазарджик).

Средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ДТО е 3.14 лв./литър, с 0.3% по-ниска в сравнение с предходната седмица. В малките магазини на страната олиото се предлага на цени от 2.88 лв./литър (Добрич) до 3.74 лв./литър (Смолян). В шест области се наблюдава седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,8 (Благоевград) – 4.3% (Хасково). Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0.14 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като и през тази седмица разликата е най-голяма в Пловдив (0.49 лв./литър).

През анализирания период средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в ГТВ бележат леко повишение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в ДТО остава без промяна. Средно за страната, цената на едро на захарта е 1.99 лв./кг, с 1.1% по-висока в сравнение с предходната седмица. На борсите в страната захарта се търгува на цени от 1.74 лв./кг (Добрич) до 2.45 лв./кг (Варна).

Средната за страната цена на дребно на захарта в ГТВ се повишава с 0.5% спрямо предходния седмичен период, до 2.13 лв./кг. По области, захарта продължава да се предлага в големите супермаркети в ценовия диапазон от 1.99 лв./кг (Смолян) до 2.27 (Пазарджик). В четири от областите се наблюдава леко седмично поскъпване на продукта, в интервала от 1.4% (Варна) до 3.8% (Хасково). В другите търговски обекти средната цена на бялата захар за страната се запазва на ниво от 2.26 лв./кг. По области, стойностите варират от 2.05 лв./кг (Добрич и Кърджали) до 2.40 лв./кг (Габрово и Разград).

Средно за страната, цените на дребно на захарта в ГТВ са с 0.13 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0.36 лв./кг в Смолян. В областите Кърджали, Шумен, Варна и Благоевград цените на захарта в малките магазини са с до 0.10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички