Основните хранителни продукти запазиха цените си от миналата седмица


Основните хранителни продукти запазиха цените си от миналата седмица
Снимка:

502

Като цяло цените на основните хранителни продукти през последната седмица остават непроменени. Леко повишение се отчи само при брашното и слънчогледовото олио, сочат данни на МЗХ.

Пазарът на яйца в страната остава спокоен и в преобладаваща част от областите не са отчетени изменения на ценовите стойности спрямо предходната седмица. Средните цени на дребно на яйца - размер М и L се задържат на нивата от предходната седмица.

Предлагането на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги се задържа в ценовия диапазон от 0,26 лв./бр. до 0,29 лв./бр. В преобладаваща част от областите на страната цените на дребно остават непроменени. В другите търговски обекти яйцата - размер M се предлагат на цени в ценовия интервал от 0,23 лв./бр. до 0,27 лв./бр., като най-ниската стойност за периода е регистрирана в Благоевград, Варна, Добрич и Кюстендил, а най-високата – в Габрово, Плевен и София.

Цените на яйца - размер L в големите вериги се движат в границите от 0,28 лв./бр. (в София) до 0,34 лв./бр. ( във Враца и Монтана). Цените на яйца - размер L, предлагани в други търговски обекти, варират от 0,24 лв./бр. (Кюстендил) до 0,28 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник и Плевен).

Средно за страната, цената на брашно тип "500" на едро отбелязва леко повишение (с 2,2 процента) спрямо предходния период. В преобладаващата част от областите се наблюдава възходящо движение на цените, в границите от 1 процент (Благоевград и Варна) до 8,4 на сто (Разград). През изтеклата седмица средната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,08 лв./кг, с 1,8 процента по-висока спрямо предходния седмичен период. В другите търговски обекти тя остава на нивото от предишната седмица – 1,10 лв./кг. По области, цените на брашното в тези обекти са в интервала от 0,98 лв./кг (Видин) до 1,14 лв./кг (Кюстендил). брашното поскъпва, в рамките на 1,9 процента (Благоевград, Враца, Монтана и Хасково) – 9,6 на сто (София).

През анализирания период се наблюдава леко повишение на средните цени на едро и на дребно в големите търговски вериги на рафинираното слънчогледово олио, докато средно за страната цената на олиото в другите търговски обекти остава без изменение. Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,74 лв./литър, с 1,9 процента повече в сравнение с предходната седмица. Големите търговски вериги отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица (с 1 процент), до 3,04 лв./литър.

Нивата от предходната седмица запазват и средните цени на едро и дребно на бялата кристална захар. Средната цена на едро остава непроменена - 2,12 лв./кг., а на тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,96 лв./кг до 2,40 лв./кг. През изтеклата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги също остава на нивото от предходната седмица - 2,23 лв./кг., без промяна остават цените и в другите търговски обекти – 2,33 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовия диапазон от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Плевен и Шумен).

Пазарът на пилешко месо както на едро, така и на дребно остава относително спокоен. През изминалата седмица предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,23 лв./кг в Монтана до 4,17 лв./кг в Разград. В единадесет от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходната седмица с между 0,2 и 7,6 процента, най-съществено е увеличението на цените в Добрич (с 7,6 на сто). Средната цена на замразеното пиле на дребно в големите търговски вериги отбелязва повишение с 0,2 процента до 4,46 лв./кг. В другите търговски обекти цените остават на нивата от предходната седмица, като за поредна седмица в Силистра е отчетена най-ниска цена – 4,08 лв./кг, а в Ловеч най-висока - 4,90 лв./кг.

Средната цена на охладеното пиле на стоковите борси е 4,43 лв./кг, като е отчетено незначително повишение с около 0,5 процента. По области, цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 4,00 лв./кг (Търговище) до 4,78 лв./кг (Ловеч). Предлагането на охладеното пиле в големите търговски вериги през наблюдавания период е в границите от 4,45 лв./кг в Шумен до 5,15 лв./кг в Кърджали. В седем от областните центрове данните сочат намаление на цените от 2,2 процента до 8,9 процента.

През наблюдавания период цените на агнешко месо в преобладаващата част от областите в страната остават без промяна спрямо предходната седмица. В големите търговски вериги цените на цяло агне варират в рамките от 10,99 лв./кг (Варна) до 13,35 лв./кг (Плевен). В другите търговски обекти цените се запазват в диапазона от 11,00 лв./кг (Бургас) до 14,20 лв./кг (Велико Търново).

В областите, където е отчетено предлагане на едро на агнешки бут, цените се запазват на нивата от предходната седмица и се движат в диапазона от 12,00 лв./кг до 13,75 лв./кг. В Бургас е отчетена най-ниската цена за седмицата, а в Плевен - най-високата. За поредна седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите вериги се задържат стабилни и са в рамките от 10,99 лв./кг. до 14,55 лв./кг. В другите обекти цената продължава да се движи в диапазона от 9,50 лв./кг до 15,10 лв./кг. Единствено в София агнешкият бут се предлага на цена с 10 процента или с 1 лв./кг по-висока спрямо предходния период.

Без промяна спрямо предходната седмица остават цените на агнешката плешка. Те варират от 12,00 лв./кг до 13,30 лв./кг. на едро, от 10,99 лв./кг до 14,30 лв./кг в големите вериги и 9,00 лв./кг до 14,80 лв./кг. в други търговски обекти.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички