Пловдивският панаир вече подлежи на приватизация


Пловдивският панаир вече подлежи на приватизация
Снимка:

1962

Народното събрание одобри предложението на Министерски съвет за изключване на "Международен панаир – Пловдив" АД от списъка на дружествата, които не могат да се приватизират, предаде БГНЕС.

Акционерното участие на държавата в "Международен панаир-Пловдив" АД е под 50 на сто и към момента е в размер 27 921 785 акции, или 49,63 на сто от капитала. Според Министерски съвет държавата не може да участва пълноценно в управлението на дружеството и през последните години не получава дивидент.

С отпадането на дружеството от списъка ще се създаде възможност Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да предложи за продажба акциите, които държавата притежава, на такъв сегмент от регулативния пазар на финансови инструменти на "Българска фондова борса – София" АД, че "Международен панаир – Пловдив" АД да стане публично дружество.

Георги Гергов и Пловдивският панаир

Преди време около собствеността на Пловдивския панаир се развихри страхотен скандал. Оказа се, че през 2006 година общинското по онова време дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала (броят на акциите) 34 на сто от собствеността на панаира. Решение за това е взето от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие "Пълдин" стана собственост на Георги Гергов.

Година по-късно, отново чрез увеличение на капитала, "Пълдин" вече контролира 49% от "Международен панаир-Пловдив" АД, а през 2009 година Гергов купи акции от частни лица, които го направиха мажоритарен собственик. Операциите бяха оспорени пред съда, като държавата спечели на първа инстанция, но след това Пловдивският окръжен съд отсъди в полза на Гергов, а през лятото на миналата година Върховният касационен съд (ВКС) потвърди това решение и Пловдивският панаир остана собственост на бизнесмена.

Освен за "Пловдивския панаир, депутатите приеха и предложението на Министерски съвет за изключване на търговските дружества Национална агенция "Музика" ЕООД от списъка на дружествата, които не могат да се приватизират. Сред мотивите на кабинета за това предложение е посочено, че е налице трайна негативна тенденция на драстично намаляване приходите на Национална агенция "Музика" ЕООД. Дружеството реализира приходи само от наем. Балансовата стойност на Национална агенция "Музика" ЕООД е 207 хил. лв., от които 110 хил. лв. – земя и сграда – собственост на дружеството. Целта на изключването на дружеството от забранителния списък е започване на процедура по приватизация.

И двете решения са част от разглеждането на второ четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички