Премиер и министри тръгват на проверки в магазините


Премиер и министри тръгват на проверки в магазините
Снимка:

413

Премиерът Бойко Борисов ще провери цената на яйцата в няколко произволни магазина в петък, заедно с финансовия министър Симеон Дянков и министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Ако до петък яйцата не са поевтинели, Борисов забранява на земеделския министър Мирослав Найденов да внася каквито и да било предложения за увеличаване на парите на земеделските субсидии.

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание от вторник, публикувана днес на сайта на Министерски съвет.

Ще им кажете така: 50 милиона от парите на данъкоплатците отидоха да подпомогнат техния бизнес. В момента вие дискутирате с нас да бъдат увеличени тези пари за следващите години. Ако „благодарността“ е да вдигнат на хората цената на яйцата, точно за Великден, за най-светлия ни празник, ако това е благодарност да вдигнат цената на агнешкото за Великден, няма да се съглася с тези промени”, казва Борисов.

В петък с Дянков ще избера три-четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор.

В деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя ли, че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема, казва Борисов.

Солидарността на държавата е точно това, казваме: да, хлябът, месото, сиренето, кашкавалът и яйцата са жизнено важни за трапезата на българина. Българинът без такива храни не сяда на масата, разбира се в огромен процент. И точно на най-светлите празници да им се вдига цената! Същото ще кажете и на рибарите за Никулден като дойде. Даваме пари за зеленчукопроизводство, слагаме пари, от парите на държавата, от парите на хората с ясното съзнание, че очакваме реванш пак за тези потребители по време на годината. Това на практика е дотация. Ние дотираме този сектор. Тези пари можем да ги дадем в друг сектор. Можем да кажем – вместо да дадем един милиард и сто-двеста милиона в сектор „Земеделие“, решаваме и ще ги дадем в икономиката, защото, очакваме необходимият ефект. Ние вземаме за първи път от 22 години решение и даваме 50 милиона за птицевъдство, за зеленчукопроизвоството и за всичко това и на другия ден, както се казва, за благодарност – цена на яйцето 50 стотинки от 29 стотинки. Е защо го направихме тогава?, пита премиерът.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички