Производителите на торбички въстанаха срещу новите такси


Производителите на торбички въстанаха срещу новите такси
Снимка:

463

Националният протест на заети в сектора за производство на полиетиленовите торбички срещу предвидената такса от 35 ст. се състоя днес в столицата.

Шествието привлече около 800 души от Варна, Бургас, Враца, Асеновград, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и др.

Главна мотивация на протестиращите бе, че предвидената такса е сред най-високите в Европа, а същевременно за техния бизнес не се създава никаква алтернатива.

Идваме на протеста да си искаме хляба, това, което сме градили с години. Не може да затвориш един цял бранш, с тези мерки се отваря вратата единствено за нелегален внос, каза днес един от протестиращите против продуктовата такса за полиетиленовите торбички, предаде БГНЕС.

Всички сме против спирането на полиетиленовите торбички, защото директно искат да ги спрат, а не да се направи нещо, за да могат да се рециклират и преработват, каза Симеон Симеонов от Враца, който работи в бранша от 15 години.

Във фабриката работят 30 човека, сега всички отиват на улицата, допълни Симеонов.

"Постоянно ще защитаваме позициите си, това ни е хлябът. Във Враца няма работа, а и ще стане така, че ще започнат да вкарват внос от чужбина и пак ще замърсяват България. По-добре е да се помисли за рециклирането, разделното събиране и преработването на тези торбички", категоричен бе протестиращият.

Аз се занимавам с този бизнес 12 години, плащал съм си данъците и осигуровките и сега ми се казва, че от утре няма да работя, възмути се Йордан Димов, още един от протестиращите.

"Аз съм съгласен да се каже какво има като алтернатива, какъв е другият вариант. Хартиените кесии не са вариант, просто са много по-скъпи", заяви активистът.

Аз не мога да разбера по какъв начин ще се оправи околната среда при положение, че ако ти нямаш възпитание - и хартия и полиетилен ще хвърлиш на земята, допълни той.

Защо не кажат реалните цифри, че безработицата е подгонила 25% и трябва да се сравняваме с испанците, продължи Димов.

Той изрази и своето възмущение от несъответствието между икономическата информация в българското медийно пространство и в световното.

Димов бе категоричен, че секторът няма как да преориентира производството си и продуктовата такса ще означава безработица за около 6000 души.

Наред с националния трибагреник, протестиращите издигнаха и много транспаранти, призоваващи за отмяна на наредбата и оставяне на сектора да работи.

Много от тях отхвърлиха аргумента, че полиетиленовите торбички увреждат околната среда, като защитиха позициите си с твърдението, че за хартиените торбички няма възможност за рециклиране, за разлика от полиетиленовите, които като рециклиран материал могат да се използват и в други производства.

Много призиви бяха отправени и към екоминистъра Нона Караджова да остави сектора да работи. По информация на протестиращите, при затварянето на производството на полиетиленови торбички, без работа ще останат около 6 000 производители и работници и неизвестен брой търговци.

 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички