Ресторантьори: Забраната за пушене ще ни погуби


Ресторантьори: Забраната за пушене ще ни погуби
Снимка:

1477

Забраната за тютюнопушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни, ще удари най-силно заведенията в страната и много от тях няма да оцелеят, които така или иначе изпитват трудности заради кризата в страната, оплакаха се ресторантьори.

Икономическата криза се усеща изключително силно в нашия град. Доходите на хората намаляха рязко или напълно секнаха, коментира Стойчо Ганашев, председател на браншовата асоциация на собствениците на заведения в Хасково.

Той се оплака, че много хора напускат града и отиват в чужбина или в София.

Това неизменно се отразява върху нашия бизнес. Нашите клиенти намаляват или харчат все по-малко в заведенията. Трябва да не се забравя обаче, че България не представлява само градовете, но има и много села, където има по една кръчма или кафене, където се продава основно на вересия, добави Ганашев, цитиран от БГНЕС.

От своя страна Николай Делчев, председател на браншовата асоциация на собствениците на заведения в Кърджали коментира, че в техния град кризата е осезателна във всички сфери, като един от най-пострадалите сектори е техният.

Тя се усеща много повече в по-малките градове и селата, където и преди това хората не са живели в охолство. Оборотите на заведенията определено спаднаха, някои обекти дори затвориха, обясни Делчев.

Заместник-председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора Пламен Бояджиев пък заяви, че икономическата криза в Стара Загора не е по различна от останалите градове в страната.

С увеличаването на цените на горивата, основните хранителни продукти и поскъпването на плодовете и зеленчуците, покупателната способност на населението намалява всеки месец, което доведе до значителни спадове в оборотите. Право пропорционално фалират и заведенията в нашия град, оплака се и Бояджиев.

Ганашев смята, че пълната забрана за тютюнопушене във всички заведения ще се отрази на бизнеса и ще доведе до още по-голям отлив на клиенти. 

Сега залите за пушачи са пълни, а там, където не се пуши няма толкова хора. Естествено е, като се забрани да се пуши навсякъде клиентите като цяло да намалеят, добави Ганашев.

Николай Делчев изказа своите очаквания за това, че още обекти ще затворят, защото хората ще предпочитат да се събират вкъщи и по - малко да ходят по заведения.

Негативните последици от тази забрана ще бъдат в допълнение на загубите, които вече търпим заради кризата. Това ще бъде пагубно за сектора особено в по-малките населени места, уточни Делчев.

По статистически данни в момента пълна забрана за тютюнопушене има само в 7 европейски държави. След въвеждането й оборотите на заведенията в Испания са се свили до 20%, в Гърция с 30%, а в Белгия за 6 месеца са затворили 2 000 заведения. Поради негативните последици пълната забрана в Хърватия е била отменена по-малко от година след въвеждането й, същото се е случило в Дания и Гърция. Положението в България няма да е по различно от другите страни, при това че в България потреблението е най-свито, посочи Пламен Бояджев.

 Важно е пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места да стане поетапно и засегнатите сектори да знаят какво ги очаква и как да планират най-ефективно. Ако сега се заложи в закона, че такава забрана ще влезе в сила след няколко години, ние ще сме подготвени и това ще стане безболезнено, обясни Стойчо Ганашев.

Николай Делчев пък коментира, че не е нужно с един закон да "убиваме" цяла индустрия.

Въвеждането на забраната много зависи от степента на рестрикциите. Има варианти, в които да е осигурен комфортът на всички гости и бизнесът да не страда от това. Сегашната уредба е добра и зачита интересите на всички, а и заведенията вече се адаптираха към нея, добави Делчев.

Ние не се противопоставяме на закона, но смятаме, че сега не е моментът да бъде въведена тоталната забрана за тютюнопушене. 

Нека се подготвим за това, както направиха другите държави. Нека го направим разумно и не оставяме толкова хора без работа в тези трудни времена. Не да спасяваме хората от дим, а от глад. Надявам се, че след няколко години икономическата обстановка ще се стабилизира, нашият бизнес ще бъде в по-добро състояние и тогава въвеждането на забраната за тютюнопушене няма да нанесе такъв удар върху нас, какъвто би нанесла сега, заключи Пламен Бояджиев.

Подкрепяте ли аргументите на бранша? За или против пушенето в заведения сте? Включете се в нашата анкета.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички