Румъния прави сравнителни анализи на храни от свои и западни магазини


Румъния прави сравнителни анализи на храни от свои и западни магазини
Снимка: Pixabay

3185

Екип от специалисти от румънското Министерство на земеделието, Службата за безопасност на храните (ANSVSA) и Националния орган за защита на потребителите (ANPC) отидоха в Холандия, Германия и Белгия през юни, за да вземат проби от няколко магазина за сравнително проучване на качеството на храната.

Румънските специалисти са били в Маастрихт (Холандия), Аахен (Германия) и Брюксел (Белгия) от 19 юни до 26 юни и са взели 29 проби от продукти като месо и млечни продукти, консервирана риба и шоколад от магазини на Lidl, Kaufland и Delhaize. Същият брой проби е събран от магазините в Румъния на 28-29 юни, гласи прессъобщение на Министерството на земеделието.

След това пробите бяха представени за сравнителен анализ на Института по хигиена и ветеринарно обществено здравеопазване в Букурещ, принадлежащ на ANSVSA.

Румънските специалисти отидоха да вземат проби от магазини в трите страни, след като румънският земеделски министър Петре Дая изпрати писмо до колегите си от Холандия, Германия и Белгия в началото на април.

В Румъния представители на Министерството на земеделието, ANSVSA и ANPC създадоха работна група в края на февруари, която отговаря за проверката на възможните двойни стандарти, практикувани от търговците на дребно в хранително-вкусовата промишленост. На първия етап групата анализира 175 хранителни продукта въз основа на информацията, която производителите / дистрибуторите пишат върху етикетите на продуктите.

След като бъдат направени всички тестове, Министерството на земеделието ще изготви окончателен доклад за сравнителното проучване, доклад, който ще бъде оповестен, съобщи министерството.

В края на март тази година омбудсманът започна разследване на качеството на храните, продавани в Източна Европа, в сравнение с това на храните, продавани в западни страни, след подобни действия в Чехия, Унгария и Полша. Трите страни са посочили възможни двойни стандарти, прилагани от големите марки за храни, които могат да продават по-нискокачествена храна в Източна Европа в сравнение със Западна Европа.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички