Русия обеща да не вдига цената на водката


Русия обеща да не вдига цената на водката
Снимка: iStock/Guliver

2928

Правителството на Руската федерация не планира да повишава минималната цена на дребно на водката, съобщи в интервю за Российская газета вицепремиерът Александър Хлопонин, предаде ТАСС.

"Засега не планираме да увеличаваме минималната цена на дребно, през тази година пред нас не стои такава задача. През 2018 тя няма да бъде повишена", казва Хлопонин.

Той уточнява, че се чуват предложения да се привърже минималната цена на водката към инфлацията, за да компенсира на производителите свързаните с този процес загуби. Предлага се и при формирането на тази цена да се тръгне от жизненото равнище.

Според министъра се работи с Министерството на финансите, за да не се допусне да се използва тази цена за изтласкване от пазара на определени производители. "За съжаление този механизъм се използва за недобросъвестна конкуренция. Искаме да извадим даден производител на някакъв алкохол - и се започва: давайте да му вдигнем минималната цена на дребно и по този начин веднага да изчезне тази категория производители", пояснява Хлопонин.

По-рано се съобщаваше, че минималната цена за 0,5 литра водка ще бъде 205 рубли (2,87 евро). Според Министерството на финансите изясняват, че "няма причини за вдигане на минималните цени на дребно", тъй като това е свързано с увеличение на акциза, а акцизът на твърдия алкохол в Русия е замразен за още две години.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички