Ръст на продажбите на дребно в ЕС и рязко понижение в България


Ръст на продажбите на дребно в ЕС и рязко понижение в България
Снимка: Getty Images / Guliver

2421

Продажбите на дребно в 28-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) регистрираха добро повишение през юли след солидна възходяща ревизия на данните за юни. В същото време обаче те отбелязаха доста рязко понижение в България, изтривайки голяма част от печалбите, регистрирани през предходните два месеца, показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в ЕС се повишиха през юли с 0,3% на месечна база след слабо понижение с 0,1% през юни (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,5%), пише БНР.

Ръст с 0,6% през седмия месец на настоящата година бележат продажбите на автомобилни горива, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха с едва 0,1%, а продажбите на нехранителни стоки се подобриха с 0,2 процентни пункта.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС нарастват през юли с цели 3,3% (спрямо юли 2014-а) след повишение с 2,4% през юни (възходяща ревизия от повишение с 2,0%), като продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 4,1%, продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 2,1%, докато продажбите на автомобилни горива - с 1,5 процентни пункта.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Естония (повишение с 2,5%) и Германия (с 1,4%), докато най-солиден спад в продажбите на дребно беше отчетен в Люксембург (понижение с 1,2%), Полша (с 1,1%) и Австрия (с 0,9%).

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Румъния (скок с 9,6%), Естония (със 7,8%) и унгария (със 7%), докато най-солиден спад отчитат продажбите на дребно в Люксембург (понижение с 10,5%) и Финландия (с 0,3%).

На фона на добрите продажби на дребно в ЕС, данните на Евростат за България отчитат рязко влошаване на крайното потребление през седмия месец на годината.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България се понижиха през юли с цели 0,6% на месечна база след тяхно слабо повишение с 0,2% през юли (солидна низходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за ръст на продажбите с 0,8%). Това представлява първо влошаване при търговията на дребно в нашата страна от три месеца насам и най-солиден спад на продажбите на дребно от март 2015-а година, когато те се понижиха с 1,4 процентни пункта.

На годишна база продажбите на дребно в България нараснаха анемично с едва 0,1% (спрямо юли 2014-а) след скок с 2,7% през юни и далеч под солидното темпо на растеж с над 4% в началото на годината.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички