Сенатор от САЩ опитва да спре сделката за bTV


Сенатор от САЩ опитва да спре сделката за bTV
Снимка: BTV Media Group

8848

Американският сенатор Марко Рубио поиска администрацията на Доналд Тръмп да преразгледа последиците за националната сигурност от планираната продажба на мажоритарния дял на AT&T Inc на Централноевропейската медийна група (CME) на конгломерата PPF Group. Това съобщиха американски медии, цитирани от БГНЕС.

Рубио, който председателства комисията за Китай в Конгреса, пише, че за чешката компания има данни да играе ролята на "подставено лице на Китай в Чешката република" и добави, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies за развитие на 5G мрежи. Сенаторът също така е член сенатските комисии по външни отношения и разузнаване.

Кой стои зад PPF - припомнете си в този материал.

Рубио заяви, че дъщерното дружество на PPF - Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, чиято цел е "да манипулира благоприятно чешкото обществено мнение спрямо Китай. Тази дейност включва шпиониране на чешки политици, притискане на медиите да свалят новинарски статии, критични към Китай, и създаване на нов мозъчен тръст - Sinoskop, който да наема предубедени анализатори, които да повлияят на обществения дебат".

Той поиска от комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ да преразгледа сделката, защото "подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки до аудитория от близо 97 млн. души и притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, каза Рубио. В България СМЕ Group притежава една от трите национални телевизии - bTV.

Какво знаем за потайния милиардер, който купи bTV, припомнете си в този материал.

Изявление по случая на PPF гласи, че изглежда Рубио разчита на "невярна информация" от чешки политик и оспорва неговата характеристика на пазара на CME. Компанията заяви, че само е наследила технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", заявиха от компанията и добавиха, че търсят контакт със сенатора.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички