Тръгват спешни проверки на млечните фирми


Тръгват спешни проверки на млечните фирми
Снимка:

401

Агенцията по храните започва спешни проверки на всички млечни предприятия у нас. До този резултат се стигна след проверка на Би Ти Ви за това какво съдържат диетичните кисели млека, която показа, че едно от тях е с масленост в пъти по-висока от посочената.

Проверката на Агенцията по храните установи, че във въпросното кисело мляко, освен по-висока масленост, има растителни мазнини, а това е забранено.

За първото нарушение производителят ще отнесе глоба от 1 000 лева, а за второто - 10 000 лева.

Що се отнася до второто нарушение от Агенцията по храните са решили да направят пълен одит на предприятието, защото от миналата година, продукти с растителни мазнини нямат право да се наричат млечни.

Ще направим пълен одит на цялото предприятие, ще спрем производството, докато изясним каква е причината за тези резултати, заяви д-р Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните.

Фалшивото мляко излиза от пазара, а производителят влиза в графата "рискови" и ще бъде проверяван системно.

Проверки ще има и на всички останали в бранша. От Асоциацията на млекопреработвателите настояват за засилен контрол и солени глоби.

Покрай тези издънки, целият бранш търпи загуби, смята д-р Асен Желязков, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Би Ти Ви потърси за коментар производителя. Той отказа да застане пред камера, но заяви, че ще оспорва резултатите от проверката.

Следва спиране на производството на този продукт и влизане на предприятието в списъка на рисковите, обясни земеделският министър Мирослав Найденов пред Би Ти Ви. По закон той не може да съобщи коя е фирмата, нарушила правилата, но препоръча на потребителите да следят кое мляко ще изчезне от пазара скоро.

Глобите не ги плашат, заяви министърът. По думите му най-тежкото наказание ще е загубата на доверието към производителя от страна на потребителя.

Същевременно в парламента се обсъжда евентуално криминализиране на нарушения в този бранш - като например продажбата на продукти с изтекъл срок на годност или пък с неясен произход.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички