Търговията втора ръка набира скорост в мрежата


Търговията втора ръка набира скорост в мрежата
Снимка:

1639

Над 40% от българите нямат против да пазаруват употребявани стоки онлайн, показват данните от проучване на Gemius, изготвено по поръчка на водещия сайт за безплатни обяви Prodavalnik.com.

Близо половината от българските мъже са готови да си купят онлайн употребявани стоки, предложени чрез обяви от потребители. При жените, всяка трета потребителка пазарува стоки втора ръка в мрежата.

Тенденцията на повишено търсене на запазени стоки втора употреба е сред водещите причини за популярността на Продавалник – все повече онлайн потребители са готови да продадат личните си вещи онлайн.

Мъжете в изследването заявяват, че купуват по обява най-често техника, принадлежности, свързани с хобита и предмети с антикварна и колекционерска стойност. Жените се интересуват повече от изгодни покупки на дрехи, бижута, обувки и аскесоари втора ръка.

Въпреки че е сайт за безплатни обяви, изследването показва още, че Prodavalnik.com е на първо място по популярност дори сред сайтовете за електронна търговия, като изпреварва еBay и Grabo. Един от всеки трима анкетирани познава и ползва и друга платформа на Allegro Group – Pazaruvaj.com.

60% от българските потребители са пазарували онлайн, а 99 на сто са наясно с възможността да пазаруват в мрежата.

Интернет се оказва най-популярният източник на потребителска информация за различни продукти. Над 50% от участниците в изследването споделят, че търсят информация за музика, книги, филми, туристически услуги и техника именно в мрежата, показва още проучването.

Повече от 70% от участвалите в изследването на Prodavalnik.com изтъкват като основни причини в подкрепа на онлайн пазаруването възможността да спестят време и пари, да направят поръчката по всяко време, да получат доставката у дома, да се сдобият с трудно откриваеми стоки, да участват в промоции и в крайна сметка – да пазаруват на цени, по-ниски от тези, в традиционните магазини.

Българинът е готов да отдели все по-голяма сума за покупки през интернет. За 20 на сто от анкетираните средната цена на покупката е между 26 и 100 лв, а при други 20 на сто сумата се покачва от 101 до 250 лв.

Сред най-популярните продукти, закупени онлайн, са дрехите и бижутата, както и книги, музика и филми, козметика и спортно оборудване.

Стимул за преобладаващата част от анкетираните жени са специалните оферти и отстъпки, както и по-атрактивното и пълно представяне на продуктите, тяхното голямо разнообразие, съчетани с по-бърза доставка.

Като цяло, мъжете са по-активни купувачи в онлайн пространството, като най-често пазаруват уреди и електроника. Мъжете са и по-активни онлайн продавачи.

Според българския онлайн купувач най-добрият начин на плащане е наложеният платеж - 50% от тях искат задължително да видят стоката, преди да платят за нея. В Продавалник покупко продажбите се основават на локален принцип – потребителите имат възможност да получат стоката си чрез лично предаване.

6% от анкетираните купуват продукти през мобилния си телефон, като жените са по-активни в това. Типична честота на закупуване на стоки онлайн чрез мобилен телефон е "няколко пъти в годината", посочена от един от трима анкетирани.

Само 17% се възползват от мобилната онлайн търговия редовно - няколко пъти на месец или по-често. Стойността на покупката, заплатена по този начин, надхвърля 50 лева при ¼ от анкетираните.

Преобладаващата част от анкетираните, които пазаруват онлайн и през мобилни телефони, най-често използват наложен платеж като метод на плащане или малко по-рядко - на платежни услуги.

 В края на юли най-големият сайт за безплатни обяви Prodavalnik.com зарадва потребителите си с нова мобилна версия на платформата.

 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80029
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.15144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички