Търгуваме на едро и извън борсите


Търгуваме на едро и извън борсите
Снимка:

662

Търговия на едро с храни и цветя ще може да се извършва не само на стоково тържище или пазар на производители, а и в лицензирани складове. Освен това и самите производители ще могат да продават храните там, където ги правят.

Това гласи промяна в Закона за стоковите борси и тържищата, предложена от депутати от ГЕРБ.

С предишните промени в закона беше забранено на производителите да продават стоката си на едро, ако не са се прелицензирали като тържище или пазар на производители. Самото прелицензиране изисква сериозни разходи, тъй като само разглеждането на документите излиза 3500 лв.

Това предизвика вълна от недоволството сред земеделски производители. Сегашните текстове имат негативни последствия за икономическите оператори, каза пред "Стандарт" депутатът Диан Червенкондев, който е един от вносителите.

Затова се предлага въвеждането и на понятието "самостоятелни обекти" - складове за търговия на едро с храни и цветя. Те трябва да отговарят на изискванията като магазин за хранителни стоки, гласят промените.

Ако един производител на картофи например иска да ги продава на едро, ще трябва да изпълни изисквания почти като за кварталния супермаркет. Ако не може да изпълни тези изисквания фермерът ще трябва да продава плодовете и зеленчуците си на едро само на лицензирана борса, пазар на производители или директно на полето.

По този начин правилата остават твърде строги, за да могат обикновените фермери да продават директно стоката си. А така със закон се създават условия на пазара да се появят нови прекупвачи на земеделска продукция.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички