Уестърн Юнион: Внимавайте с търговете в мрежата


Уестърн Юнион: Внимавайте с търговете в мрежата
Снимка:

460

Участието в търгове или обяви за стоки на изгодни цени в интернет крие сериозни рискове, предупреждават от Western Union.

В повечето случаи оферти, които изглеждат твърде хубави, за да са истински, всъщност крият измамни механизми, които да подмамят жертвите.

Един от най-честите случаи, в които този модел се прилага, е оферта за висококачествени преносими компютри на много ниски цени. Офертата е публикувана от измамниците на сайтове за електронна търговия в Интернет или в "Малки обяви" в печатните издания.

След като потенциалният купувач прояви интерес към продукта, предполагаемият продавач иска авансово плащане или пълната цена на продукта, като изисква сумата да бъде прехвърлени чрез компания за трансфер на пари, каквато е Western Union.

Обикновено с продавача може да се контактува само с имейл, тъй като той твърди, че живее в чужбина.

За да не буди подозрения, измамникът казва на жертвата да изпрати парите на името на нейни роднини, но изисква доказателството за направеното плащане. Така след като получи данните за транзакцията от жертвата, измамникът взима парите, използвайки фалшив документ за самоличност, и изчезва.

"Най-важното което потребителите, ползващи услугата за трансфер на пари, трябва да имат предвид, е никога да не разкриват информация за транзакцията на лице, което не познават лично или не могат да му имат пълно доверие", каза Даниела Будуреа, Регионален директор на Western Union за Румъния и България.

Най-добрият начин за предпазване от измами е да бъдете информирани. Въпреки че има много схеми за измами, много от тях използват общи елементи, които могат да бъдат предупредителни сигнали, коио да помогнат на потребителите да се предпазят от измама:

• Не използвайте услуги за трансфер на пари при заплащане на покупки по Интернет;

• Никога не изпращайте пари на хора, които не познавате лично, чрез услугите за трансфер на пари;

• Винаги бъдете внимателни, когато ви се иска за авансово плащане за Интернет оферта;

• Уверете се, че офертата е истинска;

• Бъдете предпазливи с хора, които казват, че в момента живеят в друга държава или са извън страната по бизнес. Измамниците обикновено казват това на жертвите, за да оправдаят защо не могат да се срещнат лично. Бъдете внимателни и когато отсрещната страна предпочита да общува само чрез електронна поща;

• Уверете се че уебсайтът, откъдето пазарувате, предлага гаранция за доставката.

Кампания "Защити се от измами!" е само част от усилията на Western Union за повишаване на информираността на потребителите. Тя представя различни видове измами и насоки, които могат да помогнат на потребителите да се предпазят по-добре. Шест от сценариите, които са най-често използваните от измамниците, са илюстрирани от известният румънски карикатурист Йон Барбу и показват на потребителите модели, на които те трябва да обръщат внимание, за да не станат жертви на измамници.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички