В Кауфланд предлагали нередовни яйца


В Кауфланд предлагали нередовни яйца
Снимка:

660

В голямата търговска верига Кауфланд се предлагат миксирани яйца – отговарящи на изискванията и неотговарящи, внос от Полша.

Това е установила проверка на Българската агенция по безопасност на храните, обяви днес министър Мирослав Найденов, който се срещна с птицевъди, съобщават от МЗХ.

Сигналът е подаден от браншовия съюз. Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена. В кутията има яйца и без всякаква маркировка. В кутия от 10 яйца - половината са с маркировка, а другата половина – без маркировка.

Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и които не отговарят, и вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар.

Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14 -те страни членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията.

Веригата Кауфланд ще бъде санкционирана с най-високата санкция, предвидена в закона – 10 000 лв. В случай, че не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза още министърът.

До края на месец май всички българските птицеферми трябва да покрият специфичните изисквания за изграждането на клетки за отглеждане на кокошки-носачки, отговарящи на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение.

Срокът, който ЕК е дала на 14 –те страни членки, които все още не са покрили изискванията, е до края на месец юли.

Министър Найденов подчерта, че България ще изпълни този ангажимент два месеца по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни.

В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца.

Към днешна дата 400 хиляди птици не се отглеждат според изискванията. В Гърция например 90% от птицефермите не отговарят на изискванията, а в Полша 50%.

Птицевъдите споделиха, че производството на яйца в страната напълно задоволява потреблението и контролът е изключително голям. Няма да има дефицит на пазара, бе категоричен Ангелов.

 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички