Вносът на брашно в България се е увеличил близо шест пъти в периода юли 2012 – април 2013 г. Това сочат данните, публикувани в Ситуационно-перспективен анализ на пшеницата и ечемика, публикуван на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните, предаде КРОСС. Общо внесеното брашно е 30,4 хил. тона, които се приравняват на 42,2 хил. тона пшеница. Доставките са реализирани почти изцяло от ЕС, пише fermer.bg.
Основният вносител на пшеница у нас е Румъния. Ръстът на при вноса на брашно през изтеклата 2012/2013 маркетингова година е в резултат на отчетената през м. юли 2012 г. доставка на 21,6 хил. тона брашно от твърда пшеница от северната ни съседка, при средна цена от 285 щ. д./тон. Нетрадиционният внос на този тип брашно може да се обясни с три пъти по-малкото производство на твърда пшеница в България от реколта `2012 (50,2 хил. тона), сравнено с предходната година (153,3 хил. тона).
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), през периода юли 2012 - април 2013 г. в страната са внесени 26,4 хил. тона пшеница - с 4,7% повече спрямо същия период на предходната пазарна година. Над 99% от количествата са доставени от държави-членки на ЕС - основно от Румъния (11 454 тона), Австрия (5 367 тона), Чехия (4 981 тона) и Унгария (3 963 тона).
Потреблението на пшеница под формата на брашно и хляб в страната ни се оценява на 1 050 000 тона, малко под нивото от предходната година. Тази оценка се базира на данните на НСИ за потребление на хляб, тестени изделия и брашно. Те сочат леко намаление на потреблението на подобни изделия през 2012 г.
Коментари