Зеленчуците поскъпват есенно, хлябът – без промяна


Зеленчуците поскъпват есенно, хлябът – без промяна
Снимка:

798

Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита сезонен спад при цените на зеленчуците. Причината е голямото предлагане, породено от факта, че сега голяма част от българите приготвят зимнина, съобщава БТВ. В същото време хлебопроизводителите и търговците отново влязоха във взаимни обвинения защо не пада цената на хляба и кой върти спекула с най-социалния у нас хранителен продукт.

Хлябът би трябвало да поевтинее поради няколко причини. Пшеницата на борсовите пазари поевтиня драстично. Зърното от 480 лева преди една година сега е 250 лева за тон. Оттам падна и цената на брашното, което от 800 лева, сега е 600 лева.

Поевтиняха и консумативи като ток и природен газ. Цените на горивата останаха стабилни. Точно това предполага хлябът да поевтинее поне с 10%, но масово по магазините в страната не е така.

На борсите и у нас и в Европа цените на зърното и на брашното се понижиха драстично - те са близо два пъти по-ниски спрямо миналата година. Но експертите предупреждават потребителят да не очаква с толкова да поевтинее и крайната цена на хляба.

Хлебарите обаче обявиха, че вече няколко пъти са понижавали своите доставни цени за търговците. Но не могат да кажат на кой магазин или верига с колко процента са смъкнали цените на насъщния, за да не нарушат ангажимент за конфиденциални договорни клаузи с търговците.

„Доставната цена на хляба е най-ниска в последните три години. Но тя е непозната за потребителя, само защото в момента всички търговци работят с около 35-40% надценка, в която включват и 20% ДДС към държавата”, коментира Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Хипермаркетите отговориха различно. Някои са свалили цените с по няколко стотинки. А други - въобще не са. В по-малките магазини пък цените масово са си същите.

Собственици на малки пекарни напомниха все пак, че цените на хляба не може да се понижат драстично, защото те са били на практика замразени почти три години. А за най-малките производители през тези три години освен пшеницата и брашното драстично са повишавани горива, заплати, осигуровки.

Според борсовите бюлетини най-осезаемо зърното и брашното са поевтинели у нас, в Унгария и Франция. При хлябът обаче няма промяна. А водещи инвестиционни банки очакват да има още един спад на борсовите цени - към края на годината, когато излязат данните за реколтата в южното полукълбо.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички