Ципрас подготвя още реформи


Ципрас подготвя още реформи
Снимка: Getty Images/Guliver

1402

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова за „усилена и фокусирана работа“ в навечерието на „изгодното“ споразумение с еврогрупата, подготвяйки условията за нов парламентарен вот, с който да бъдат приети още реформи, пише гръцкият в. „Катимерини“.

Те трябва да бъдат одобрени, за да може Атина да получи нови средства по програмата и започването на преговори за така желаното облекчаване на дълга си. Въпреки обаче оптимистичните настроения за това, от Брюксел се съмняват за възможности за такова облекчение, както и за ролята на Международния валутен фонд (МВФ) в гръцката програма.

Според източници, близки до премиера, допълнителните нови закони ще бъдат готови през следващите дни, така че поредната среща на еврогрупата на 24 май да одобри следващия гръцкия заем. Според правителствената говорителка Олга Геровасили следващата изплатена сума трябва да бъде в размер на 5,7 млрд. евро и по всяка вероятност ще бъде преведена през юни.

Допълнителните реформи, които ще бъдат обединени в един общ закон, включват създаването на нов приватизационен фонд, нови правила за управлението на лоши заеми на гръцки банки и въвеждането на поредица „индиректни“ такси, включващи налози върху горивото, кафето и интернета. Правителството също така ще трябва да приеме закон, който въвежда механизъм за автоматично намаляване на правителствените разходи, ако Гърция не изпълни зададените си бюджетни цели.

Щом премине следващото парламентарно гласуване и срещата на еврогрупата, Ципрас се очаква да предприеме и някои политически смени. Това най-вероятно ще стане в края на юни, когато СИРИЗА ще проведе годишен конгрес.

В същото време трима европейски източници заявиха пре д изданието, че според тях МВФ няма да участва в третата спасителна програма за Гърция с финансиране, а ще има по-скоро наблюдателна роля.

„Катимерини“ посочва също, че има промяна и в политиката на Германия по отношение на МВФ. До сега от Берлин настояваха фондът да има пълно участие в спасителната програма, за да може Бундестагът да отпусне ново гръцко финансиране. Въпреки това в понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че оценката на спасителната програма би могла да завърши до май, ако МВФ „направи изявление, в което посочва, че нещата вървят добре“. Той също така даде знак, че Холандия, която също трябва да одобри с парламентарен вот отпускането на нови пари за Гърция, може да има по-голяма проблем с това от Берлин.

Припомняме, че през почивните дни реформите в данъчната и пенсионната системи на Гърция провокираха хиляди хора да излязат на протести в южната ни съседка.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички