Рекорд по заетост в ЕС в цялата му история


Рекорд по заетост в ЕС в цялата му история
Снимка: Getty Images / Guliver

2422

Заетостта в Европа продължава да се подобрява през второто тримесечие на тази година. Това сочат данни, цитирани от Европейската комисия.

В почти всички страни-членки има подобрение, показва статистиката.

Съгласно последния тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа ЕС продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа.

Трудовата заетост в ЕС продължава да расте със стабилни темпове в почти всички държави членки. През второто тримесечие на 2017 г. заетостта нарасна с 1,5 % в ЕС и с 1,6 % в еврозоната в сравнение със същия период през 2016 г. В ЕС и в еврозоната има съответно 3,5 милиона и 2,4 милиона повече наети на работа хора в сравнение с миналата година. Това означава, че понастоящем в ЕС работа имат 235,4 милиона души. Това е най-високото равнище, регистрирано някога. В сравнение с третото тримесечие на 2014 година, това представлява 8 милиона и 5,6 милиона повече заети лица съответно в ЕС и в еврозоната.

По думите на комисаря по заетостта и социалните въпроси Мариан Тейсен броят на работещите на постоянни договори е с 2,2 милиона души повече в сравнение с миналата година.

Макар в ЕС младежката безработица да е все още прекалено висока, делът ѝ намаля стабилно и по-бързо, отколкото този на общата безработица: сега този дял е 16,9%, което е ниво, по-ниско от това през 2008 година.

Икономически поглед

Тримесечният преглед показва също така, че икономиката на ЕС продължава да расте във всички държави членки, с ръст от 2,4 % в ЕС и 2,3 % в еврозоната през миналата година. Това намери израз и в по-добрата финансова ситуация на домакинствата в ЕС благодарение на по-високите трудови доходи, а едновременно с това беше възпряна тенденцията за увеличаване на социално-осигурителните плащания. В почти всички държави членки продължи да се наблюдава увеличаване на доходите на домакинствата в периода между първото тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г.

И други цифри относно трудовия пазар потвърждават подобреното състояние на икономиката на ЕС:

- Делът на безработицата в ЕС и в еврозоната продължи стабилно да намалява от средата на 2013 г. насам в почти всички държави членки. През август 2017 г. той намаля до 7,6% в ЕС и до 9,1% в еврозоната, което е годишно намаление от 0,9 процентни пункта и за двата случая. Регистрираният през август 2017 г. процент бе най-ниският в ЕС от ноември 2008 г. насам.

- Делът на дългосрочната безработица, който намалява в продължение на три години, спадна с още 0,5 процентни пункта в рамките на годината до първото тримесечие на 2017 г. В почти всички държави членки дългосрочната безработица намалява. Но делът на дългосрочната безработица в общия процент на безработица продължава да е висок — около 45 %.

- Броят на работещите на постоянен договор нарасна с 1,4% в рамките на годината до първото тримесечие на 2017 г. Това представлява увеличение с 2,2 милиона души, което е четири пъти повече, отколкото увеличението на броя на работещите на временни договори (500 000 души или годишен растеж от 1,5 %).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички