Бизнесът е скептичен през декември


Бизнесът е скептичен през декември
Снимка: Thinkstock/Guliver

6474

През декември 2015 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0,7 пункта в сравнение с ноември. Спадът се дължи на влошения бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” остава приблизително на равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известно подобрение на производствената активност през последните три месеца. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки намалява, което е съпроводено и с по-резервирани очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. 

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, макар че през последния месец се наблюдава намаление на негативното въздействие на първия фактор. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството” намалява с 1.2 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата строителна активност и осигуреността на производството с поръчки са намалени в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-песимистични. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да бъдат основните пречки за развитието на дейността в отрасъла. Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на влошените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно анкетата регистрира и песимизъм в прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в отрасъла очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 2.6 пункта в резултат на по-песимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки, затрудняващи дейността на предприятията.

Относно продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички