Повишава се бизнес активността в частния сектор в еврозоната


Повишава се бизнес активността в частния сектор в еврозоната
Снимка: Thinkstock

2023

Експанзията на бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори през август с най-бързо темпо от повече от четири години насам благодарение на солидно подобрение на активността в Италия и на по-добро от очакваното представяне на бизнеса в Германия. Това показват окончателни данни от последно месечно проучване на агенция Markit, цитирано от БНР.

Общият индекс на производствената активност (PMI) в еврозоната, се повиши през август до 54,3 пункта от 53,9 пункта през юли и над предварителен индекс на ниво от 54,1 пункта. По този начин общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 26-и пореден месец (стабилно задържане на индекса над важното ниво от 50 пункта от юли 2013-а година насам), достигайки през август най-високо ниво от май 2011-а година.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите в еврозоната, скочи до 54,4 пункта от 54,0 пункта през юли и при предварителен индекс на ниво от 54,3 пункта, съвпадайки по този начин с 4-годишния връх, отчетен през юни.

По-рано през седмицата агенция Markit отчете слабо понижение на PMI индекса, измерващ активността в промишлената сфера до 52,3 пункта през август от 52,4 пункта през предходния месец.

Друг позитивен сигнал от проучването на агенция Markit преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) е фактът, че през август компаниите в еврозоната са повишили производствените си цени за пръв път от повече от три години насам. Общият ценови бизнес индекс през август се повиши до 50,1 пункта от 49,8 пункта през юли, нараствайки, макар и с малко, над важното ниво от 50 пункта за пръв път от началото на 2012-а година.

В същото време има и подобрение на индекса, измерващ работната заетост в сектора на услугите, като през август той нарасна до 52,3 пункта от 51,7 пункта през юли, достигайки най-високо ниво от май 2011-а година. Това сякаш потвърждава и подобряващата се картина на пазара на труда в еврозоната, след като по-рано тази седмица Евростат отчете изненадващо понижение на нивото на безработица в региона през юли до тригодишно дъно от 10,9%.

Силните PMI данни предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през третото тримесечие с около 0,4% на тримесечна база - солидно ниво на икономическа експанзия, посочи главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън. През второто тримесечие на 2015-а година БВП на еврозоната забави своя растеж до 0,3%, но днешните данни предполагат, че през трите месеца до края на септември икономиката в региона ще се върне обратно към доброто темпо на растеж от началото на годината.

В същото време агенция Markit оповести доста по-силни проучвания за бизнес активността в Германия и Италия, относително добро проучване за Испания в рамките на очакваното и по-слабо окончателно бизнес проучване за Франция.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички