Зачестяват случаите на изоставени кораби заради фалити


Зачестяват случаите на изоставени кораби заради фалити
Снимка: БГНЕС

3059

Във Варна зачестяват случаите на изоставени от собствениците кораби заради фалити. В момента има пет кораба, с общо 35 души на борда, на които не са плащани заплати. Това съобщи капитан Валентин Енчев, директор на Морската администрация.

Той обясни пред БНР, че от администрацията нямат правомощия за справяне с възникналите от фалитите проблеми, като даде конкретен пример с кораба "Навахо", който е в "Булярд". Плавателният съд е натрупал "срашно много сметки към завода", като освен това собственикът му отсъства от доста време. Това е довело до спиране на подаването на захранване и следвателно на всички средства за съхранение на продукти като хладилници, камери и други. "Това създава естествено предпоставка за развиване на някакви болести по кораба", каза Енчев.

"На кораба в момента има четири човека, което е пък нарушение на международните изисквания да има минимален брой екипаж и изискванията на флаговата администрация. Можете да си зададете въпроса, защо екипажите са принудени да остават на корабите, където има минимални условия за живот... Защото те са наясно, че ако те си тръгнат, следващият начин за получаване на тези заплати е по съдебен път", обясни капитан Валентин Енчев. 

От средата на следващата година ще влязат в сила промени в Морската трудова конвенция, които ще задължат корабособствениците да застраховат моряците за възникващите при фалити проблеми.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички