Минният гигант BHP Billiton със смазваща загуба за година


Минният гигант BHP Billiton със смазваща загуба за година
Снимка: Getty Images/Guliver

2353

Минната компания BHP Billiton отчете огромни загуби след трагедията заради неин бент в Бразилия и поевтиняването на суровините. Само за година тя е на минус 6,4 млрд. долара, показват данни към 30 юни.

Световният минен сектор има проблеми от години поради слабото търсене след забавянето на икономическия растеж на Китай. Но BHP пострада финансово и заради случилото се в края на 2015 г. в Бразилия, където нейн бент, задържащ отпадни води от желязна мина, се срути и уби 19 човека

От компанията остават странно оптимистични предвид резултатите си. „Очакванията са, че цените на повечето суровини ще се задържат ниски. Но ние сме уверени, че дългосрочните прогнози за нашите основни суровини – петрол и мед, ще са добри“, казва в официално изявление изпълнителният директор Андрю Маккензи.

Това не е първи голям удар за англо-австралийската компания тази година. През януари тя отписа 7,2 млрд. долара от стойността на операциите си с шистов добив в САЩ.

BHP Billiton е най-голямата минна компания по пазарна капитализация и се отличава от повечето си конкуренти със значителния размер на петролния си бизнес. През 2012 г. разшири значително експозициите си към този сектор, като инвестира 20 млрд. долара в щатски шистови активи.

BHP е основана в средата на XIX век в Австралия, а корените на Billinton се простират чак до Индонезия. Втората компания, която бе англо-холандка, се обедини с BHP през 2001 г.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички