Японският автомобилен концерн "Язаки" с трети завод в България


Японският автомобилен концерн "Язаки" с трети завод в България
Снимка:

5867

България става все по-привлекателна за иновативни и високотехнологични производства, а привличането именно на производства, създаващи висока добавена стойност са приоритет в провежданата от правителството политика. Разширяването на присъствието на японския автомобилен концерн „Язаки“ и изграждането на още един техен високотехнологичен завод у нас е положителна референция за други утвърдени международни компании. Доверието в стабилността и предвидимостта на бизнес средата в страната ни усилено се затвърждава. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официална церемония за полагане на първата копка на третия завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили у нас на японския гигант „Язаки“.

Инвестицията е в размер на 50 млн. евро и ще бъде реализирана в Община Димитровград. Очаква се новата производствена локация да разкрие над 3000 работни места, което ще помогне за справяне с безработицата и повишаване на жизнения стандарт в региона в дългосрочен план, съобщават от пресцентъра на МИ.

„Изборът на място за инвестицията направихме благодарение не само на съдействието, което получихме от местната власт, но и на развитата инфраструктура и човешкия капитал“, каза главният оперативен директор и член на Борда на директорите на „Язаки Европа“ Уран Заман. По негово мнение в региона на Димитровград има сериозни традиции в производството, както и добре подготвени кадри.

Тя допълни, че заводът ще е най-големият в България, а след като заработи, компанията ще има над 8000 служителя у нас. Заман отбеляза също, че в момента тече процес по набиране на кадри, като изискванията са изключително високи, защото ще изпълняват поръчки за "Мерцедес Бенц".

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че катализатор за привличане на инвестицията на "Язаки България" е изграждането на магистралата. По негови думи предстои реализирането на още две инвестиции в заводи в Димитровград.

„Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията. Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители Рено и Форд.

С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 г. служителите на фирмата са близо 5 000. По този повод компанията бе отличена на годишните награди „Инвеститор на годината за 2014 г.“ на Българската агенция за инвестиции в категорията „Инвестиция в човешки капитал“.

Заводите на Язаки в Европа към този момент са 18, с повече от 30 000 служители.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички