Оланд: Без търговско споразумение ЕС - САЩ преди края на мандата на Обама


Оланд: Без търговско споразумение ЕС - САЩ преди края на мандата на Обама
Снимка: Getty Images/Guliver

2534

Търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ няма да има преди края на мандата на президента Обама. Това обяви днес френският държавен глава Франсоа Оланд, предаде AFP.

“Настоящото обсъждане на договора между Европа и САЩ няма да доведе до споразумение до края на годината“, посочи държавният глава.

В свое изказване пред френски дипломати той допълни също, че „Франция вижда нещата такива, каквито са и не таи илюзии, че споразумението ще бъде постигнато преди края на мандата на американския президент“

Изказването на президента идва часове, след като френският държавен секретар по въпросите на търговията Матияс Фекл заяви, че Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ.

„Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори. Призоваваме за края им. Американците не ни дават нищо, или само трохи... това не е начин, по който се водят преговори между съюзници“, допълни той.

Според Фекл искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от ЕС в Братислава през септември.

Активисти, които се противопоставят на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

По-рано френският премиер Манюел Валс заяви, че би било „невъзможно“ за ЕС и САЩ да постигнат споразумение до края на 2016 г., каквото е желанието на двете страни. Една от целите на преговорите е те да бъдат завършени до края на мандата на настоящия американски президент Барак Обама, който изтича през януари 2017 г.

Според дипломатически източници на AFP търговските преговори могат да бъдат прекратени до избирането на нов държавен глава в САЩ през ноември или след изборите във Франция и Германия през следващата година.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички